Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
15. prosince 2023 7:08
Čas čtení 1:04

KALKULAČKA: Příští rok si za elektřinu a plyn připlatíš. Spočítej si, o kolik to bude

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
KALKULAČKA: Příští rok si za elektřinu a plyn připlatíš. Spočítej si, o kolik to bude
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang/volně k užití

České domácnosti připojené na centrální vytápění si v příštím roce za teplo připlatí. Kolik to bude dělat?

„V důsledku růstu většiny nákladů na distribuci tepla je společnost Pražská teplárenská, a. s., nucena přistoupit k mírnému zvýšení cen pro rok 2024,“ zní v tiskovém prohlášení pražského podniku. Ten hodlá zvednout ceny konkrétně o šest procent. Není přitom sám. Před nárůstem cen totiž varoval i ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Důvodem je pak například i změna sazby DPH, od 1. ledna 2024 se totiž na dodávky tepla bude nově vztahovat sazba 12 procent místo dosavadních 10.

14. prosince 2023 12:36 Čas čtení 0:36 Český řetězec sníží ceny. Tyhle produkty nakoupíš od ledna levněji Český řetězec sníží ceny. Tyhle produkty nakoupíš od ledna levněji

Hájek uvedl, že si domácnosti připojené k centrálnímu vytápění připlatí od nového roku až stovky korun měsíčně. Pokud tě zajímají současné ceny, lze je spočítat například pomocí jednoduchých kalkulaček portálu Kurzy.cz. Po výpočtu tak zjistíš, v jakém rozmezí by se po zahrnutí například oněch šesti procent mohla konečná cena pohybovat.

Kalkulačka cen plynu

Kalkulačka cen plynu ti spočítá, kolik zaplatíš za plyn u jednotlivých dodavatelů. V kalkulačce jsou uvedeny konečné ceny včetně poplatků za distribuci plynu a DPH. Pro správný výpočet je třeba do kalkulačky vyplnit buď přibližné množství plynu, které ročně spotřebuješ, nebo udat, k čemu plyn využíváš, a kalkulačka provede odhad spotřeby. Kalkulačka cen plynu počítá s aktuálními cenami pro rok 2023.

Najdeš ji pod tímto odkazem.

Kalkulačka cen elektřiny

Kalkulačka cen elektřiny spočítá, kolik zaplatíš za elektřinu u jednotlivých dodavatelů. V kalkulačce jsou uvedeny konečné ceny včetně poplatků za distribuci elektřiny, rezervace příkonu, příspěvku na podporované zdroje, daně z elektřiny a DPH. Pro správný výpočet je třeba do kalkulačky vyplnit buď tvou přibližnou roční spotřebu, nebo udat, k čemu elektřinu využíváš, a kalkulačka provede odhad spotřeby. Kalkulačka cen elektřiny počítá s aktuálními cenami pro rok 2023.

Najdeš ji pod tímto odkazem.
Domů
Sdílet
Diskuse