Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. prosince 2023 16:35
Čas čtení 0:53

Evropská země zkouší legalizaci konopí. Ve dvou městech ho budou uživatelé kouřit legálně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Uživatelé marihuany ji budou moci od pátku legálně kouřit ve dvou nizozemských městech. Tamní úřady zahajují zkušební provoz s cílem dekriminalizovat výrobu a distribuci marihuany.

V zahraničí panuje představa, že marihuana je v Nizozemsku legální, protože ji lze koupit v některých kavárnách, což přitahuje mnoho zahraničních uživatelů. Jedná se však o šedou právní zónu, kde je konzumace malého množství drogy nelegální, ale policie ji v rámci politiky tolerance, která je uplatňována od 70. let 20. století, nevymáhá. Samotná výroba a distribuce konopí do kaváren však tolerována není.

Ve městech Breda a Tilburg se bude marihuana vyrábět na několika farmách a následně distribuovat do kaváren pod dohledem úřadů během čtyřletého zkušebního období. Sledován bude také obsah psychoaktivních látek, takže uživatelé budou mít přehled o množství kanabidiolu a tetrahydrokanabinolu v sušině. Budou tak mít jistotu, že výrobek je kvalitní a bezpečný. To nelze zaručit v případě nelegální výroby.

Trendy ostatních států

Krok nizozemské vlády souvisí s celosvětovým uvolňováním zákonů a dekriminalizací konopí. V Německu je povoleno držení 25 gramů pro osobní spotřebu, ale je k dostání i v některých švýcarských lékárnách. Malta schválila legalizaci konopí pro osobní spotřebu v roce 2021 a v Česku je od roku 2017 dostupné na lékařský předpis. Legální je také ve 20 státech USA.

25. července 2023 6:00 Čas čtení 14:32 Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor)

Situaci ohledně legalizace marihuany může změnit krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která v listopadu vyhrála předčasné parlamentní volby v Nizozemsku. Ta před volbami navrhovala zrušit politiku tolerance marihuany a kaváren, kde se užívala, v rámci „Nizozemska bez drog“.

amsterdam
Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain
Domů
Sdílet
Diskuse