Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
29. prosince 2023 7:16
Čas čtení 0:38

Silvestr bez ohňostroje: Která města ho zrušila a kde ho plánují odpálit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Kromě všech obvyklých důvodů má Česko letos ještě jeden další – podstatně tragičtější motivaci k tomu nepořádat novoroční ohňostroje.

Praha i Brno už silvestrovský ohňostroj nepořádají pár let, letos tomu pak nebude jinak. Kvůli pietě za oběti tragické střelby na filozofické fakultě v Praze však pyrotechnickou část oslav zrušila například Olomouc, Jindřichův Hradec, Kladno, Ústí nad Orlicí nebo Karviná.

28. prosince 2023 9:02 Čas čtení 1:13 Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci

Naopak Ostrava, Zlín nebo Plzeň plánují ohňostroj stále odpálit. Tamější zastupitelé pro to přitom mají bizarní odůvodnění. Starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka například serveru Novinky.cz řekl, že se oslavy s ohňostrojem rozhodli nerušit, protože by tím jen „nahrávali šílencům“, kteří takové činy páchají. Šíření „blbé nálady“ je údajně přesně to, co chtějí.

Výzvu ke zrušení ohňostroje, kterou napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pak chápe jako populismus. Podobně to vnímá i řada dalších starostů, kteří se rozhodli z pyrotechniky neslevovat.

Nejde přitom jen o to, co mohou hlasité výbuchy způsobit lidem a zejména těm postiženým nedávnou tragédií, ale i o zvířata, která novoročními oslavami trpí zdaleka nejvíce. Navíc, jak správně dodávají kritici těchto oslav, města by jejich zrušením mohla ušetřit statisíce.

Domů
Sdílet
Diskuse