Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
28. prosince 2023 9:02
Čas čtení 1:13

Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci
Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty a starostky obcí i veřejnost, aby letos na silvestra nepoužívali zábavní pyrotechniku. Důvodem je střelba na filozofické fakultě.

„Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí,“ napsal Rakušan v dopise adresovaném starostkám a starostům obcí, který 27. prosince uveřejnilo Ministerstvo vnitra.

27. prosince 2023 11:48 Čas čtení 1:19 Je odtržený od běžných lidí. Opoziční politici kritizují Fialův vánoční projev Je odtržený od běžných lidí. Opoziční politici kritizují Fialův vánoční projev

Prosil, aby také apelovali na své spoluobčany, aby se i oni zdrželi používání zábavní pyrotechniky. S prosbou se ministr na síti X (dříve Twitter) obrací i na širokou veřejnost.

Důvodem vyjádření je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, která si minulý týden vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda v Klánovickém lese.

Nepořádat silvestrovský ohňostroj se už rozhodla třeba olomoucká radnice. Rozhodnutí souvisí také s hydrologickou situací ve městě, kvůli které v úterý zasedala povodňová komise.

Apelují také odborníci 

Na premiéra apeloval i klinický psycholog, psychoterapeut a zástupce ČR v Global Psychology Alliance Adam Suchý

„Rád bych vás požádal, zda by bylo možné na republikové úrovni alespoň letos výrazným způsobem omezit ohňostroje, petardy a další nesmyslnou pyrotechniku provázející vánoční svátky a oslavy konce roku,“ napsal v e-mailu adresovaném premiérovi Petru Fialovi (ODS).

21. ledna 2024 16:00 Čas čtení 8:34 „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě

„Jde především o ohled na přeživší a pozůstalé po útoku na FF UK – většina těchto výrobků vydává zvuky, které připomínají střelbu a mohou spustit symptomy posttraumatické stresové poruchy, stejně jako úzkost či paniku mezi senzitivnějšími skupinami obyvatel,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse