Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
29. prosince 2023 16:15
Čas čtení 0:46

Plat premiéra Fialy a předsedů parlamentu se v příštím roce zvýší, částka ti „vyrazí“ dech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Plat premiéra Fialy a předsedů parlamentu se v příštím roce zvýší, částka ti „vyrazí“ dech
Zdroj: Úřad vlády ČR

Platy vrcholných politiků zůstanou příští rok prakticky na letošní úrovni v důsledku změny jejich výpočtu, kterou obsahuje vládní konsolidační balíček.

Kvůli změně výpočtu si příští rok polepší jen předsedové obou parlamentních komor, premiér a místopředsedové parlamentních výborů, kteří budou dostávat stokorunu měsíčně navíc.

Ostatní vrcholní politici budou pobírat od státu stejné částky jako letos. Souvisí to s tím, že se vypočtený plat ze zákona zaokrouhluje vždy na celé stokoruny nahoru.

Změna vzorce se odrazí i ve stagnaci výše měsíčních peněžních náhrad politiků. Například prezidentova zvláštní víceúčelová paušální náhrada zůstane na částce 317 500 korun, předsedů parlamentních komor na 55 tisících korun.

Paušální náhrada pro premiéra bude nadále činit 35 100 korun, u ministra pak 28 500 korun. V případě poslanců a senátorů bude paušální náhrada na stravné a reprezentaci nadále činit 15 200 korun. Na cestovní náhrady budou mít podle vzdálenosti bydliště stejně jako letos až 56 900 korun.

A kolik budou v příštím roce pobírat naši vrcholoví představitelé? Na to se podívej na další straně.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse