Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
11. ledna 2024 10:32
Čas čtení 0:54

Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?
Zdroj: Pexels/Dana Ciurumelea/volně k užití

Web Potraviny na pranýři, který funguje pod záštitou Ministerstva zemědělství, vydal ve středu prohlášení. Varuje před koupí produktů ze dvou známých potravinových řetězců – Kauflandu a Billy.

Potraviny na pranýři vytvořila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která je také za podpory Ministerstva zemědělství spravuje. Inspekce na webu upozorňuje mimo jiné na potraviny, které nějakým způsobem porušily potravinové právo, a jsou tedy pro spotřebitele nebezpečné. 

8. ledna 2024 13:49 Čas čtení 0:27 Máš doma tyhle těstoviny ze supermarketu? Potravinářská inspekce před nimi varuje Máš doma tyhle těstoviny ze supermarketu? Potravinářská inspekce před nimi varuje

Ve středu tyto stránky „připoutaly k pranýři“ další dvě potraviny – jedná se o pařížský salát z Billy a mátový čaj z Kauflandu. Oba tyto produkty porušují některou z podmínek potravinového práva.

Nekvalitní salát

Pařížský salát z Billy v sobě obsahoval konzervant, který nebyl uveden na obalu. Jednalo se o kyselinu benzoovou. Potraviny na pranýři označily tento výrobek za „nejakostní potravinu“. U takto klasifikovaných produktů nejsou vady tak závažné.

Billa Pařížský salát
Šarže: 16.11.23
Datum použitelnosti: 16. 11. 2023
Výrobce: vyrobeno pro: BILLA, spol. s. r. o., Modletice 67, 251 01 Říčany u Prahy

Nebezpečný čaj

U mátového čaje z Kauflandu ale inspekce odhalila nebezpečnější závadu – v potravině byl totiž překročen maximální limit pro obsah kontaminujících látek. Mátový čaj byl tedy zařazen do kategorie „nebezpečné potraviny“. To jsou ty, které porušily požadavky na bezpečnost potravin. U těch by si při nákupu měli spotřebitelé dávat největší pozor.

K CLASSIC Peppermint Mátový bylinný čaj porcovaný
Šarže: L18052324 C
Datum minimální trvanlivosti: 05/2025
Výrobce: MOKATE S. A. ul. Katowicka 265a, 43-450 Ustroń, Polsko

Předtím, než Potraviny na pranýři uveřejnění informace o těchto potravinách, vždy nejdříve upozorní daný řetězec. V ideálním případě byste se s těmito potravinami při nákupu již neměli setkat.

Domů
Sdílet
Diskuse