Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
25. ledna 2024 7:06
Čas čtení 0:49

Chceš si koupit motorák? K prodeji jsou desítky, stávají se z nich chaty i gastrozařízení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chceš si koupit motorák? K prodeji jsou desítky, stávají se z nich chaty i gastrozařízení
Zdroj: Wiki Commons/Michal Gregor/volně k užití

Za výprodejem je klesající turnusová potřeba.

„Koupit si motorák nikdy nebylo snazší,“ píše server Zdopravy.cz, který upozornil na stále se rozšiřující nabídku Českých drah. Společnost aktuálně nabízí k prodeji několik desítek starých motorových vozů, které už kvůli postupující modernizaci regionálního vozového parku nevyužívá.

19. září 2023 8:30 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Šukafon, Ešus nebo Kyklop. Poznáš české lokomotivy a jejich přezdívky? KVÍZ: Šukafon, Ešus nebo Kyklop. Poznáš české lokomotivy a jejich přezdívky?

Rekordní je na začátku roku například nabídka kultovních motorových vozů 810 a 809. „Za výprodejem je klesající turnusová potřeba. České dráhy mají aktuálně ve stavu 120 motorových vozů řady 810, z toho je v turnusu nasazených 67. Desítky vozidel už ČD prodaly. Loni v pololetí činil celkový počet ‚osmsetdesítek‘ v majetku ČD 183, v turnusu jich jezdilo 104,“ píše server. Kompletní seznam aktuálně nabízených vozů najdeš tady.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského jsou zájemci o motoráky různí. Často jde o železniční spolky nebo jednotlivce, výjimkou ale nejsou ani firmy mimo železniční prostředí. Motorák často najde využití jako chata nebo originální zařízení pro gastronomii.

vlak, motorový vůz 810
Zdroj: Pxhere/volně k užití

A cena? „Obecně lze říci, že v případě motorových vozů řady 810 se obvyklá cena při prodeji pohybuje mezi 100 tisíci a milionem korun, právě podle skutečného stavu a zájmu o konkrétní vůz,“ uvedl už dříve mluvčí.

Prodej železničních kolejových vozidel probíhá elektronickou formou prostřednictvím elektronického nástroje Tender arena, kam je třeba se registrovat. Veškeré informace a pokyny k procesu najdeš přímo na webu Českých drah.

Domů
Sdílet
Diskuse