Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. ledna 2024 v 13:25
Čas čtení 0:41

Vláda přijala nový zákon o zbraních. Takto plánuje zpřísnit jejich držení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda přijala nový zákon o zbraních. Takto plánuje zpřísnit jejich držení
Zdroj: Pxhere, volně k užití (ilustrační fotografie)

Zákon například zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky nebo zavádí povinnost obchodů hlásit podezřelé nákupy zbraní. Pro novelu, která nyní míří do Senátu, hlasovali všichni přítomní poslanci.

Pokud návrh zákona projde celým legislativním procesem, budou muset držitelé zbraní každých pět let absolvovat zdravotní prohlídku. Novela rovněž umožní lékařům přístup do centrálního registru zbraní. Tam budou moci zkontrolovat, zda má jejich pacient zbrojní průkaz, a pokud zjistí nějaké zdravotní problémy, budou muset okamžitě informovat policii.

Legislativa také umožní policii okamžitě zabavit zbraň osobě, o níž existují informace, že představuje vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a bezpečnost. Rovněž se zvýší kontrolní činnost policie a rozšíří se seznam skutečností, které bude evidovat centrální registr zbraní.

Velká modernizace 

Centrální registr zbraní projde rozsáhlou modernizací. Jeho propojení se zdravotními registry a následné testování si podle autora novely, ministra vnitra Víta Rakušana, vyžádá dostatek času. Proto má zákon začít platit až od ledna 2026. S tím nesouhlasila poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová, která požadovala, aby zákon začal platit už od ledna 2025. Ministr jí sdělil, že podle programátorů to nelze stihnout.

Dodal, že zákon obsahuje oblast, která může mít preventivní a pozitivní vliv na společenskou atmosféru, a zároveň zachovává vše dobré, co česká zbraňová legislativa dosud obsahovala.

Domů
Sdílet
Diskuse