Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
10. února 2024 7:38
Čas čtení 0:52

Češi jezdí nakupovat do polských trafik. Ušetří tam až desítky korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi jezdí nakupovat do polských trafik. Ušetří tam až desítky korun
Zdroj: Wikimedia Commmons

Rozdíl cen cigaret se mezi Českem a Polskem vyšplhal až k padesáti korunám.

„Dá se říct, že 90 procent zákazníků, kteří si u nás kupují cigarety, je z Česka. A stále jich přibývá,“ řekla pro web Novinky.cz pracovnice malé prodejny v polské obci Chalupki, která je od českých hranic jen necelých deset minut. Krabičku cigaret Marlboro tam lze sehnat za stovku, v Česku stojí 140 korun. 

7. února 2024 10:35 Čas čtení 1:21 Válek chce zakázat HHC. Přijdou jiné látky, říká protidrogový koordinátor Válek chce zakázat HHC. Přijdou jiné látky, říká protidrogový koordinátor

To je však nemilá zpráva pro vlastníky trafik na české straně hranice. „Zákazníkům se vůbec nedivím, že řada z nich cigarety kupuje jen v Polsku. Naštěstí mi tento výpadek nahrazují nové artikly, které jsou na trhu a o kterých se v poslední době i hodně píše v médiích. Jsou to zejména HHC produkty, o ty je mezi lidmi velký zájem,“ řekl Novinkám jeden z nich.

Česká vláda ovšem chystá zákaz HHC produktů. Dle vlastníka trafiky se tím akorát přesunou na černý trh. Lepší by dle něj bylo, kdyby byly produkty regulovány u prodeje dětem mladším 18 let. Více jsme o zákazu psali zde.

Majitel trafiky vydělává i na elektronických cigaretách. Od 1. dubna na nich bude zavedena spotřební daň, jejíž sazba bude činit do konce roku 2024 2,5 koruny za mililitr, do konce roku 2027 se zvedne na hodnotu deseti korun za mililitr. Zvýšení spotřební daně čeká i cigarety, tabák ke kouření a doutníky, a to už od 1. února. I to změní nákupní chování Čechů.

Domů
Sdílet
Diskuse