Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. února 2024 10:35
Čas čtení 1:21

Válek chce zakázat HHC. Přijdou jiné látky, říká protidrogový koordinátor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Válek chce zakázat HHC. Přijdou jiné látky, říká protidrogový koordinátor
Zdroj: Úřad vlády ČR

HHC je kanabinoid s podobnými účinky jako THC. V Česku je legální a volně prodejné bez věkového omezení. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ho chce zakázat, podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila to není cesta.

„Zítra seznámím kolegy ve vládě se situací kolem látky HHC a můj cíl je jasný: přidat HHC na seznam návykových látek a tím fakticky zakázat jeho prodej,“ napsal Válek v úterý na sociální síť X. Pokud bude kabinet s jeho záměrem souhlasit, tak ministr zdravotnictví příští středu předloží kolegům návrh vládního nařízení.

23. ledna 2024 16:14 Čas čtení 0:23 V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy

Válek rozhodnutím reaguje na poslední události z Karlovarského kraje. Už na konci ledna tamější nemocnice informovala, že se od začátku roku předávkovalo bonbony s HHC pět školáků a počet stále roste. Dle Válkových slov se látkou za poslední rok intoxikovala více než stovka dětí. „A nešlo jen o ‚pouhou‘ nevolnost – někteří z malých pacientů skončili na anesteziologicko-resuscitačním oddělení či jednotce intenzivní péče,“ dodal. 

Následky požití HHC u nezkušeného uživatele mohou být bolest hlavy, nevolnost, úzkostné stavy, nespavost nebo panika, uvedl příklady protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

30. ledna 2024 11:00 Čas čtení 0:43 Pět školáků v Karlovarském kraji skončilo po předávkování HHC bonbony v nemocnici Pět školáků v Karlovarském kraji skončilo po předávkování HHC bonbony v nemocnici

„Zákaz není řešení“

„Úvaha nekonečných zákazů se bohužel neukazuje jako účinná. Ve chvíli, kdy zakážeme HCC, přijdou – a na trhu už jsou – jiné, ještě silnější látky, které dáme na seznam,“ řekl Vobořil minulý týden pro Český Rozhlas. Válek chtěl zakázat volný prodej HHC už loni, Piráti to koalici rozmluvili, protože dle nich prohibice není řešením. Tehdejší návrh zákona o psychomodulačních látkách je ve sněmovně už od podzimu.

Co je to HHC?

Polosyntetický kanabinoid, který pochází z konopí, je v Česku legální a může si ho pořídit kdokoliv bez ohledu na věk. Jeho účinky se podobají THC, nastupují mezi třiceti minutami až dvěma hodinami. I proto je snadné se látkou předávkovat, uživatel má pocit, že mu nic neudělala, a tak si dá další.

HHC se prodává v různých formách, jednou z nich jsou bonbony v obchodech nebo v kratomatech. Nebezpečí látky spočívá v tom, že není dostatečně prozkoumána. Více jsme o HHC psali zde.

Anketa:
Měla by být látka HHC podle tebe úplně zakázána?
Rozhodně ano, je to nebezpečné.
Ne, souhlasím s Vobořilem, úplný zákaz není řešením.
Rozhodně ano, je to nebezpečné.
18 %
Ne, souhlasím s Vobořilem, úplný zákaz není řešením.
82 %
Domů
Sdílet
Diskuse