Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Marek Pros TASR
16. února 2024 12:35
Čas čtení 0:59

Zemřel ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Český premiér kritizuje Rusko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Český premiér kritizuje Rusko
Zdroj: TASR/AP

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj zemřel ve vězení. Informuje o tom TASR na základě páteční zprávy agentury AFP s odvoláním na ruská média.

Ruská státní média, která šíří Putinovu propagandu, tvrdí, že se Navalnému „udělalo nevolno během chůze a ztratil vědomí“. Příčiny smrti se zjišťují, uvedla vězeňská služba.

Zpravodajský web Meduza citoval Navalného právníka, který ho ve středu viděl. Tehdy prý vypadal v pořádku. Jeho mluvčí sdělila, že žádné zprávy o smrti potvrzené nemá.

„Stále platí, že stejně jako se Rusko chová ve své zahraniční politice se chová i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi, kteří sní o lepší budoucnosti, jako byl Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněný a umučený k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. 

„Případ Alexeje Navalného ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci,“ napsal premiér Petr Fiala. 

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj byl nejvýraznější postavou ruské opozice proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Zadrželi ho v lednu 2021 po návratu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou. Obvinil Kreml, který pokus o otravu popřel.

Navalnyj byl po svém zatčení odsouzen na dva a půl roku vězení za porušení podmíněného trestu. Byla proti němu zahájena řada trestních řízení.

Domů
Sdílet
Diskuse