Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
19. února 2024 11:27
Čas čtení 0:52

Výzkumy odhalily zajímavý paradox. Lidem vadí Green Deal, málokdo přitom ví, co to vlastně je

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výzkumy odhalily zajímavý paradox. Lidem vadí Green Deal, málokdo přitom ví, co to vlastně je
Zdroj: Unsplash / Der NiederRainer

Zatímco pondělní protestní jízda traktorů Prahou má údajně symbolizovat nespokojenost s Green Dealem, studie zjistily, že ve skutečnosti většina lidí neví, co se v něm píše.

Vzhledem k míře dezinformací na internetu, zejména v oblasti klimatu a klimatických změn, dává smysl, že se někteří snaží veřejnost pravdivě informovat a upozorňovat na časté omyly právě v souvislosti s těmito důležitými tématy. Jedním takovým serverem je Fakta o klimatu, který už přes rok aktualizuje a šíří povědomí o tom, co přesně vlastně obsahuje tzv. Zelená dohoda pro Evropu.

19. února 2024 8:21 Čas čtení 0:44 AKTUÁLNĚ: Traktory dorazily do Prahy. Farmáři chtějí blokovat centrum až do odpoledních hodin AKTUÁLNĚ: Traktory dorazily do Prahy. Farmáři chtějí blokovat centrum až do odpoledních hodin

Výzkumy totiž odhalily zajímavý paradox, kdy na European Green Deal nemalá část nejen české veřejnosti nadává, ale jen málokdo tuší, co se v něm ve skutečnosti píše. Níže jsou tak shrnuty hlavní body:

  • Jde o právně nezávazný dokument. Opatření, která navrhuje, nabývají legislativní podoby v balíčku Fit for 55. Na schvalování se podílí i Česká republika.
  • Hlavním cílem je dosáhnout na úrovni EU klimatické neutrality do roku 2050.
  • Finance na něj už jsou připraveny. Zbývá jen vyřešit, jak je efektivně rozdělit tak, aby se dostaly i ke skupinám obyvatel, kteří budou podporu potřebovat nejvíce.
  • U jednotlivých členských států se cíle pro snižování emisí skleníkových plynů mohou lišit.
  • Dokument myslí na všechny sektory hospodářství, kromě snižování emisí řeší také obnovu biodiverzity či ochranu životního prostředí obecně.
  • Nejedná se o detailní plán na další dekády, nýbrž o obecný strategický text vytyčující směr, na němž se evropské státy dohodly a kterým se chtějí společně ubírat.
Infografika.
Infografika. Zdroj: Fakta o klimatu

Více informací se můžeš dočíst tady.

Domů
Sdílet
Diskuse