Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
19. února 2024 8:21
Čas čtení 0:44

AKTUÁLNĚ: Traktory dorazily do Prahy. Farmáři chtějí blokovat centrum až do odpoledních hodin

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Traktory dorazily do Prahy. Farmáři chtějí blokovat centrum až do odpoledních hodin
Zdroj: Profimedia.cz

Plánovaný pondělní protest části zemědělců, při němž stovky traktorů zablokují centrum Prahy, již začal. Farmáři chtějí upozornit na bídný stav českého zemědělství.

Protestní jízda by měla blokovat centrum Prahy až do pondělního odpoledne, řidiči by však měli počítat se zdržením i poté, co se zemědělská technika bude vracet zase zpátky.

Aktuálně podle informací serveru Novinky.cz část farmářů dorazila až k ministerstvu zemědělství, kde se s nimi setkal ministr Marek Výborný (KDU-ČSL). Ten byl davem ihned obklopen a vybučen. Na pondělní odpoledne je plánované také shromáždění na Malostranském náměstí. Protest by se měl zároveň konat zčásti i v úterý.

18. února 2024 13:40 Čas čtení 0:49 Prahu čeká blokáda a dopravní kolaps. „Nikdy nebyli v chlévě ani na poli,“ kritizuje organizátory protestu ministr Prahu čeká blokáda a dopravní kolaps. „Nikdy nebyli v chlévě ani na poli,“ kritizuje organizátory protestu ministr

Podle mluvčího akce Daniela Sterzika protestující farmáři požadují, aby „vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství“, a zároveň odstoupila od evropské Zelené dohody, tzv. Green Dealu. Nutno dodat, že valná část zemědělských svazů, včetně Agrární komory ČR, dala od tohoto konkrétního protestu ruce pryč.


Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Společnosti, ve kterých figuruje, čerpaly dotace od státu přes dvě a čtvrt miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse