Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová ČTK
17. března 2024 17:30
Čas čtení 0:49

Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš?
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov/volně k užití

Analýza společnosti Purple Trading ukázala, že česká koruna proti hlavním světovým měnám meziročně oslabila. Za koruny tedy Češi a Češky dostanou méně eur a dolarů než před rokem.

K euru klesla koruna o sedm procent, k dolaru o desetinu. Proti egyptské libře naopak posílila, a to o 50 procent, k turecké liře o 15 procent. Informuje o tom stanice CNN Prima News.

17. března 2024 13:12 Čas čtení 0:25 V ulicích slovenského města běhá medvěd, dva lidé jsou zraněni V ulicích slovenského města běhá medvěd, dva lidé jsou zraněni

„Koruna výrazně oslabuje k euru, což prodraží dovolenou všem, kteří se chystají do Chorvatska a dalších zemí eurozóny. Na začátku loňských prázdnin byl kurz 23,75 koruny za euro, aktuální kurz je kolem 25,30 koruny za euro. Češi tedy v zemích eurozóny letos zaplatí téměř o sedm procent více,“ vysvětlil analytik Purple Trading Petr Lajsek.

léto dovolená pláž
Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití

Při delší dovolené půjde cenový rozdíl do tisíců. Koruna může do léta ještě oslabit. Inflace by v eurozóně však měla být minimální.

Výrazněji se dovolená prodraží v USA. Kvůli kurzu, který je aktuálně 23,07 koruny za dolar, což je o dvě koruny více než loni v červenci, si Češi v USA připlatí oproti minulému roku o desetinu více.

Turisté se s výraznou inflací setkají v Turecku a Egyptě, kde rostou ceny jídla i hotelů. V Turecku je očekávaná letní inflace kolem 50 procent. Egyptská libra se však výrazně propadla k dolaru i ke koruně. „I přes očekávanou letní inflaci kolem dvaceti procent by díky výhodnému kurzu mohla vyjít dovolená téměř o třetinu levněji než před rokem,“ řekl Lejsek.

Domů
Sdílet
Diskuse