Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. března 2024 7:05
Čas čtení 0:35

Používáš tuto sociální síť? Vědci varují, že zvyšuje pocity smutku a vzteku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Používáš tuto sociální síť? Vědci varují, že zvyšuje pocity smutku a vzteku
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Výzkum vědců z Torontské univerzity ukázal, že používání sítě X zvyšuje vztek a naštvání.

Studii publikoval časopis Communications Psychology. Stojí v ní, že přihlášení na sociální síť X, dříve Twitter, je u některých uživatelů spojeno s poklesem pozitivních emocí, jako je radost. U některých sice vede k pocitu sounáležitosti, výrazněji se však projevil nárůst naštvanosti, politické polarizace, ale také nudy.

Anketa:
Používáš sociální síť X i ty?
Ano, každý den.
Občas ano.
Vůbec ne.
Ano, každý den.
16 %
Občas ano.
21 %
Vůbec ne.
63 %
17. března 2024 17:30 Čas čtení 0:49 Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš? Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš?

„Nenašli jsme vůbec žádné pozitivní účinky na duševní pohodu,“ komentovala výsledky Victória Oldemburgo de Mell, která na studii pracovala. „I když některé z činností, které lidé dělali, jim dávaly pocit, že k sobě více patří, neprojevilo se to pak ve zvýšených pozitivních emocích.“

Jak uvádí Česká televize, která o studii informovala, vědci sledovali emoce 252 uživatelů sítě X ve Spojených státech. Díky demografické různorodosti respodentů byly výsledky dle výzkumníků konzistentní bez ohledu na věk, politické vyznání či etnickou příslušnost.

Účastníci se po použití platformy často cítili nešťastnější, osamělejší a znuděnější. „Odpovídá to i mým zkušenostem. Sociální média otvírám, když jsem frustrovaná,“ uvedla Mell.

Domů
Sdílet
Diskuse