Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
22. března 2024 10:25
Čas čtení 1:12

Soud v případu smrti Roma v Brně zprostil muže obžaloby, byla to nutná obrana (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud v případu smrti Roma v Brně zprostil muže obžaloby, byla to nutná obrana (Aktualizováno)
Zdroj: Profimedia

Krajský soud v Brně v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby, nešlo o trestný čin, byla to nutná obrana. Sedmatřicetiletý Roman Rohozin čelil obžalobě z vraždy se sazbou 18 let.

Aktualizováno 11:15 – Žalobce mu nakonec za zabití a ublížení na zdraví navrhl trest kolem pěti let vězení. Obhájce navrhl zproštění viny. Muž vinu dříve popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Soud rozhodnutí odůvodňuje. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. O rozhodnutí informovala ČTK.

22. března 2024 10:03 Čas čtení 0:30 MMA zápasník Filip Grznár srazil ženu na přechodu, měla vběhnout do vozovky bez rozhlédnutí MMA zápasník Filip Grznár srazil ženu na přechodu, měla vběhnout do vozovky bez rozhlédnutí

„Jednání, jak bylo prokázáno, nevykazuje znaky trestného činu. Skutek se stal jinak, než je popsáno v obžalobě,“ uvedla předsedkyně senátu Dita Řepková.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom.

Soud případ otevřel loni v polovině prosince, kdy vyslýchal Rohozina a oba poškozené. Rohozin tehdy uvedl, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Pouštěli si podle něj hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. „Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali,“ uvedl tehdy obžalovaný.

Následoval konflikt v tramvaji, během něhož na svoji adresu zaznamenal nadávky, které pokračovaly i po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí jej pak podle jeho slov napadla, on vytáhl nůž, aby ho nechali na pokoji. S nožem prý švihal, řekl, že si ani nevšiml, že by někoho zasáhl.

21. března 2024 12:26 Čas čtení 1:07 Mučírna, tužky v zadku a děti na antidepresivech. Ředitelka základní školy na Plzeňsku ignorovala šokující případy šikany Mučírna, tužky v zadku a děti na antidepresivech. Ředitelka základní školy na Plzeňsku ignorovala šokující případy šikany

Oba poškození, kteří tehdy před soudem vypovídali, k chování skupiny v tramvaji uvedli, že popíjeli, zpívali a Rohozin je okřikl a hrozil jim pěstí. „Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli,“ popsal situaci jeden z poškozených.

Případem se zabýval i Městský soud v Brně, jenž oba muže, kteří byli po incidentu zraněni, potrestal za výtržnictví. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, oba dostali podmíněné tresty.

Domů
Sdílet
Diskuse