Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
23. března 2024 13:36
Čas čtení 0:59

Pozor! Statisíce Čechů a Češek mohou mít v datové schránce zprávu od exekutora a ani o tom nevědí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor! Statisíce Čechů a Češek mohou mít v datové schránce zprávu od exekutora a ani o tom nevědí
Zdroj: Unsplash/Magnet.me/volně k užití

Více než 450 tisíc lidí stále nezačalo používat svoji datovou schránku, kterou jim v loňském roce povinně zřídil stát. Každá druhá osoba má přitom ve své schránce psaní od finančního úřadu či exekutora.

Podle serveru Peníze.cz se většina osob do své datové schránky nepřihlásila ani poté, co je na to upozornil stát prostřednictvím klasického dopisu. Digitální a informační agentura proto nyní ve spolupráci s kabinetem místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) připravuje informační kampaň, která bude na tyto osoby cílit prostřednictvím online reklamy či billboardů. Kampaň bude zahrnovat také opětovné rozesílání informačních dopisů. 

To, že statisíce lidí mají v datové schránce zprávu od finančního úřadu nebo exekutora, řekl Novinkám ředitel Digitální informační agentury (DIA) Martin Mesršmíd. „My už víme, že v polovině datových schránek je zpráva buď od finančáku, nebo od exekutora. Mě to opravdu děsí,“ říká. Digitální informační agentura převzala agendu datových schránek od resortu vnitra.

10. ledna 2023 12:33 Čas čtení 1:06 Začala platit povinnost vlastnit datovou schránku. Co dělat, když ti přijde dopis o jejím zřízení? Začala platit povinnost vlastnit datovou schránku. Co dělat, když ti přijde dopis o jejím zřízení?
Datové schránky
Zdroj: Datové schránky

Mezi novými vlastníky datových schránek jsou většinou fyzické osoby, které podnikají. Přístup do elektronické schránky je možný na webu mojedatovaschranka.cz prostřednictvím přístupových údajů, které její vlastník obdržel dopisem či přes identitu občana. Pokud lidé aktivaci datové schránky neučinili sami, byla jim aktivována automaticky po 15 dnech od obdržení přístupových údajů. 

V případě, že se lidé do datové schránky dosud nepodívali, je podle Bartoše nutné tak učinit co nejdříve. „V tomto momentě je přibližně v polovině ze 450 tisíc neotevřených datovek dopis od finančního úřadu nebo exekutora,“ uvedl ministr pro ČT24

22. března 2024 14:55 Čas čtení 0:42 Veterinární správa stahuje z prodeje šunku z Tesca a Globusu, obsahuje nebezpečnou bakterii Veterinární správa stahuje z prodeje šunku z Tesca a Globusu, obsahuje nebezpečnou bakterii

Každá příchozí zpráva v datové schránce se automaticky považuje za doručenou po uplynutí deseti dní od jejího přijetí. Od té chvíle také běží lhůty stanovené zákonem nebo možné právní kroky, mezi něž patří pokuty za rychlost, nedoplatky na daních, sociální pojištění či exekuce. 

Domů
Sdílet
Diskuse