Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. března 2024 14:55
Čas čtení 0:42

Veterinární správa stahuje z prodeje šunku z Tesca a Globusu, obsahuje nebezpečnou bakterii

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Veterinární správa stahuje z prodeje šunku z Tesca a Globusu, obsahuje nebezpečnou bakterii
Zdroj: Pexels / Adonyi Gábor

Státní veterinární správa (SVS) nařídila odstranit z obchodů krůtí šunku LE&CO. Prodávala se v síti Tesco i Globus. Obsahovat má nebezpečnou bakterii.

Oba prodejci ji vedli pod jiným názvem, v Globusu se prodávala jako krůtí prsní šunka se špetkou soli a v Tescu jako krůtí šunka se sníženým obsahem soli. Veterinární správa nařídila pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. 

21. března 2024 10:47 Čas čtení 0:29 Horor v nizozemské zoo! Žák základní školy tam zabil 11 zvířat Horor v nizozemské zoo! Žák základní školy tam zabil 11 zvířat

„Celá šarže byla vyexpedovaná do logistických center Tesco (93 kg) a Globus (4,8 kg) a dále do prodejen obou řetězců po celé České republice,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku:

Tesco: Krůtí šunka se sníženým obsahem soli 100 g
Globus: Krůtí prsní šunka se špetkou soli
Výrobce: LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s. r. o. (CZ 21940398)
Šarže: 25260224
Datum spotřeby: 31. 3. 2024
Velikost vyrobené šarže: 97,8 kg

Šunka má obsahovat bakterii Listeria monocytogenes, která může vyvolat onemocnění zvané listerióza. Způsobovat může horečku, bolesti svalů, nevolnost a průjem. Nebezpečná je zejména pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi a těhotné ženy, u nichž může dojít až k sepsi a postižení centrálního nervového systému. Klíčové pro prevenci šíření je správné skladování. Bakterie dokáže také likvidovat dostatečná tepelná úprava potravin.

šunka
Zdroj: Státní veterinární správa
Domů
Sdílet
Diskuse