Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
29. března 2024 10:36
Čas čtení 0:52

Jak se to mohlo stát?! Ředitel Svazu pacientů ČR popsal chyby, kterých se lékaři na Bulovce dopustili

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak se to mohlo stát?! Ředitel Svazu pacientů ČR popsal chyby, kterých se lékaři na Bulovce dopustili
Zdroj: Fakultní nemocnice Bulovka

V pražské nemocnici na Bulovce chybou lékařů potratila naprosto zdravá žena, personál ji měl zaměnit za jinou pacientku. Nyní začíná být jasnější, co se v nemocnici stalo a jak mohlo k záměně dojít.

V rámci vysílání pořadu CNN Prima NEWS vystoupil ředitel Svazu pacientů ČR Luboš Olejár a uvedl, že lékaři pacientce nezajistili ani tlumočníka. Absenci překladatele označil za neomluvitelnou. „Na prvním místě musí být komunikace. Pokud se pouze předají papíry do ordinace, kde proběhne zákrok, může dojít k takovým tragédiím,“ dodal. Podle něj je zajištění překladatele v jiných nemocnicích naprosto automatické.

28. března 2024 15:10 Čas čtení 0:27 Lékaři na Bulovce zaměnili dvě těhotné ženy. Jedna kvůli chybě potratila Lékaři na Bulovce zaměnili dvě těhotné ženy. Jedna kvůli chybě potratila

Další chybou je podle něj i to, že nemocnice se k incidentu stále nevyjádřila. K chybě mělo dojít již v pondělí, ale zařízení na svých stránkách zatím nezveřejnilo žádné oficiální prohlášení ani omluvu. Zatím jen uvedlo, že dotčený personál byl postaven mimo službu. „Ministr zdravotnictví by měl v tomto případě ustanovit znaleckou komisi a neprodleně zahájit šetření, dokud jsou ještě k dispozici nějaké záznamy,“ podotkl Olejár.

K případu se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil i gynekolog a místopředseda České lékařské komory Jan Přáda. Podle něj se chyby nedopustil jen lékař, ale hlavním problémem je to, že se žena vůbec dostala na operační sál. „Určitě tento případ nemůže padnout jen na člověka, který ten zákrok prováděl. Pokud přišel k ženě na stole, která byla už třeba uspaná, tak při tomto zákroku, kdy se ultrazvuk většinou neprovádí, nemá šanci poznat, jestli je těhotná. Zvlášť pokud se jedná o nějaký nízký týden těhotenství,“ upozornil. Podle dostupných informací měla být žena v 16. týdnu těhotenství.

Domů
Sdílet
Diskuse