Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
12. dubna 2024 11:27
Čas čtení 0:35

Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá
Zdroj: Unsplash / Vidar Nordli-Mathisen/volně k užití

Nejsevernější norský region Finnmark požádal Evropskou komisi o svolení k zavedení speciálního časového pásma s 26hodinovým dnem.

Bizarní plán prosazuje Wenche Pedersen, starostka města Vadsø, které leží za polárním kruhem v blízkosti ruských hranic. Cílem plánu je umožnit místním trávit více času s rodinou, posílit místní hodnoty, ale také přilákat do regionu nové obyvatelstvo, pro něž by mohl být delší den velkým lákadlem. 

11. dubna 2024 9:33 Čas čtení 0:18 Na Tenerife zemřel Čech. Spadl do moře, když si fotil vlny Na Tenerife zemřel Čech. Spadl do moře, když si fotil vlny

Zatím však není jisté, jakým způsobem by nové časové pásmo fungovalo v praxi. „Moc jsme o tom nepřemýšleli,“ uvedla Pedersen pro server Politico. „Hodiny se posunou ze dvanácti na třináct a musíme zjistit, jak to bude probíhat,“ dodala s tím, že technické podrobnosti plánu vedení města zatím neprobíralo, neboť neočekává schválení ze strany Evropské komise.

Norsko k případným změnám podle Politico potřebuje získat povolení Evropské komise, neboť je součástí Evropského hospodářského prostoru (EHS). Zda může Komise takové rozhodnutí učinit, je však otázkou. Jeden z úředníků Komise řekl pro Politico, že úpravy časových pásem spadají do kompetencí jednotlivých států, a proto nelze očekávat kladné stanovisko. 

Domů
Sdílet
Diskuse