Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
13. dubna 2024 17:14
Čas čtení 0:54

MAPA: Pozor na klíšťata. Podívej se, kde je jejich aktivita nejvyšší a jak je na tom tvé bydliště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Pozor na klíšťata. Podívej se, kde je jejich aktivita nejvyšší a jak je na tom tvé bydliště
Zdroj: Pexels

V některých částech Česka bys měl*a být opatrný*opatrná, hrozí vysoký výskyt klíšťat.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil index aktivity klíšťat, ze kterého je patrné, že jejich přítomnost bude vysoká. V sobotu se budou nacházet po celé republice, v neděli se jejich výskyt ale ještě zvýší.

Na přítomnost klíšťat má velký vliv zvýšení či snížení teplot nebo změny ve srážkách. Nejlépe jim svědčí teplé a vlhké prostředí, naopak nemají ráda sucho. „Největší výskyt klíšťat je pozorován v období od března do června, s hlavním vrcholem v květnu, druhý vrchol přichází na podzim a trvá do příchodu prvních mrazů,“ píší odborníci.

Klíšťatům svědčí vlhkost a teplo

Meteorologové vypočítávají index pomocí teploty a vlhkosti vzduchu. Riziko je vyjádřeno na stupnici od jedné do pěti. Čím vyšší hodnoty číslo dosahuje, tím větší je výskyt klíšťat. „Při vyšší aktivitě klíšťat je větší riziko, že nás klíšťata nakazí některou nemocí, kterou přenáší,“ poznamenává ČHMÚ. 

V sobotu lze očekávat nejvyšší stupně 3 a 4. Vyšší aktivitu zaregistruje hlavně Středočeský, Ústecký, Jihočeský a Moravskoslezský kraj nebo Vysočina. V případě, že se tvoje bydliště nachází na místě, kde se vyskytne stupeň 4, se doporučuje použít repelent, nesedat a nelehat si v porostech či nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, a to zejména na okraji lesa nebo vodních toků. Pokud máš v plánu jít do přírody, raději se ráno a večer prohlédni.

klíště
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

V neděli se situace ještě zhorší. Stupeň 4 bude skoro po celé republice, až na část Libereckého a Karlovarského kraje.

klíště
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse