Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
20. dubna 2024 7:48
Čas čtení 1:13

Světem otřásá zdravotnický skandál. Britští doktoři prováděli pokusy na dětech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Světem otřásá zdravotnický skandál. Britští doktoři prováděli pokusy na dětech
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Britští vědci měli mezi sedmdesátými a osmdesátými lety minulého století zapojovat malé děti do výzkumu s infikovanou krví bez jejich vědomí. Neinformovali o tom ani jejich rodiče.

Testy se týkaly dětí, které trpěly poruchou srážlivosti krve. Kvůli nedostatku transfuzí v Británii jim byla podávána krev importovaná z USA, která byla infikovaná (nejčastěji šlo o virus HIV a žloutenku typu C). Většina ze zapojených již zemřela.

19. dubna 2024 11:21 Čas čtení 1:05 Vysoká porodnost může vést ke kratší délce života, zjistili vědci. Co za tím stojí? Vysoká porodnost může vést ke kratší délce života, zjistili vědci. Co za tím stojí?

Vědci provozovali pokusy více než 15 let a týkaly se stovek dětí. Problémem ale nebyla jen špatná krev. Pacientům totiž byla podávána látka Faktor VIII, která byla sice velmi účinná v zastavování krvácení, ale zároveň byla mnohdy rovněž infikována viry. O skandálu informuje BBC.

Jedním z postižených je Luke O’Shea-Phillips, který od dětství trpěl lehkou formou hemofilie. Ve třech letech mu v nemocnici Middlesex v centru Londýna byla záměrně podána krev, o které lékaři věděli, že může být infikovaná, jen aby se mohl účastnit pokusu. „Doufám, že bude vhodný pro vaši studii s ‚tepelnou léčbou‘,“ uvedl v uniklém dopisu jeden z jeho ošetřujících lékařů Samuel Machin. Adresátem je další z lékařů soustředících se na hemofilii a zapojených do tohoto experimentu Peter Kernoff.

Postižených tímto výzkumem je však mnohem více. Podle informací BBC byl experiment bez vědomí pacientů prováděn i na jednotce pro postižené hemofilií na specializované škole poblíž Altonu. Vysoké koncentrace infikovaných krevních přípravků byly chlapcům podávány bez jejich souhlasu nebo souhlasu jejich rodičů. Z celkem 122 chlapců, kteří školu navštěvovali, jich již 75 zemřelo.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Během výzkumu také zkoumali tzv. placebo efekt. Některým chlapcům tak tvrdili, že jsou jim podávány léky na zastavení krvácení, ve skutečnosti však dostávali jen fyziologický roztok. „Když si myslíte, že jste dostali léčbu, tak se začnete chovat jinak,“ uvedl Gary Webster, jeden ze zapojených bez vlastního souhlasu. „Více běháte, hrajete drsněji fotbal. U placeba změnou chování vlastně riskujete svůj život.“

Jeden ze zveřejněných dokumentů navíc dokazuje, že tehdejší vláda z roku 1973 o experimentu věděla, a dokonce jej pomáhala financovat. Vyšetřování případu by mělo být uzavřeno 20. května, kdy bude vydána i závěrečná zpráva.

Zpět
Sdílet
Diskuse