Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. května 2024 v 13:30
Čas čtení 0:53

Česko zažilo nejsilnější polární záři za desítky let. Uvidíš ji i o víkendu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zažilo nejsilnější polární záři za desítky let. Uvidíš ji i o víkendu?
Zdroj: ČHMÚ

Geomagnetická bouře, která je zapříčiněna slunečními erupcemi, dosáhla v noci z pátku na sobotu nejvyššího pátého stupně. Vidět ji mohli i lidé z Kanárských ostrovů.

Dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nyní zeslábla na stupeň tři, ze Slunce směrem k Zemi však stále míří další sluneční erupce, které by mohly být ještě silnější. 

Kdy polární záři vidět znovu?

„Sluneční erupce mohou situaci opět posunout až do nejvyšších úrovní. Těžko predikovat, co nás může dnes a v dalších dnech ještě čekat, šance je ale velmi vysoká a nelze vyloučit, že polární záře budou stejně intenzivní anebo ještě intenzivnější,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na platformě X.

V sobotu bude již bohužel více oblačnosti, než bylo v pátek. Jasno by mělo být hlavně v západní a jihozápadní části republiky. Na východu bude oblačnosti hodně, Morava a Slezsko se budou potýkat se zataženou oblohou. Geomagnetická bouře bude však pokračovat až do pondělí. V noci z neděle do příštího týdne má být opět jasno.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru vydal varování před negativními dopady bouře, které mohou nastat. Roku 2003, kdy se takto silná bouře konala, zaznamenaly problémy v Jižní Africe a Švédsku elektrické distribuční sítě a transformátory.

Domů
Sdílet
Diskuse