Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
22. dubna 2024 11:19
Čas čtení 0:39

Pozor na běžné léky na bolest. Mohou vážně poškodit srdce, varuje lékařka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pozor na běžné léky na bolest. Mohou vážně poškodit srdce, varuje lékařka
Zdroj: Pexels/volně k užití

Běžně dostupný paracetamol může podle vědců způsobovat změny na srdci. Varují před jeho nadužíváním.

Látka známá také pod názvem acetaminofen přitom může škodit i v menším množství. „Zjistili jsme, že pravidelné užívání paracetamolu v koncentracích, které jsou považovány za bezpečné – což odpovídá 500 miligramům (mg) za den –, způsobuje změny mnoha signálních cest v srdci,“ uvedla dle The Sun lékařka z Kalifornské univerzity Gabriela Rivera.

22. dubna 2024 8:17 Čas čtení 0:25 Zemřela herečka Hana Brejchová Zemřela herečka Hana Brejchová

Během experimentu vědci využili myši, některým dali vodu čistou, jiným obsahující paracetamol. Dávka odpovídala 500 mg, což je množství, které obsahuje většina léků na bolest. U nás ji obsahuje například běžně dostupný paralen. Po týdnu se dle studie u těch, kterým byl podán acetaminofen, významně změnily hladiny proteinů spojených s biochemickými drahami, které se podílejí na řadě funkcí, jako je produkce energie, využití antioxidantů a odbourávání poškozených proteinů.

Dlouhodobé užívání i malých dávek tak může být pro náš organismus nebezpečné. Snižuje totiž schopnost našeho těla rozkládat nebezpečné toxiny. Zatím samozřejmě není jisté, zda má paracetamol stejné účinky i na lidské srdce, vědci však před jeho nadužíváním raději varují, nejedná se totiž o první studii na toto téma.

Domů
Sdílet
Diskuse