Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
18. června 2024 v 16:31
Čas čtení 0:42

Ředitelé televize a rozhlasu se sešli s prezidentem. Řešilo se zvyšování koncesionářských poplatků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ředitelé televize a rozhlasu se sešli s prezidentem. Řešilo se zvyšování koncesionářských poplatků
Zdroj: Wiki Commons

Generální ředitel České televize Jan Souček a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral spolu se šéfem Evropské vysílací unie Noelem Curranem zamířili na Pražský hrad, kde s prezidentem Pavlem hovořili o novele zákonů o veřejnoprávních médiích.

Součástí tzv. velké mediální novely je navýšení koncesionářských poplatků za sledování České televize a Českého rozhlasu. V případě ČT se má měsíční poplatek zvýšit ze současných 135 na 150 korun, rozhlas pak podraží ze současných 45 na 55 korun. Povinnost platit poplatek se má nově vztahovat také na lidi, kteří nedisponují televizorem nebo rádiem, ale místo toho používají například počítač či chytrý telefon. 

18. června 2024 v 11:03 Čas čtení 0:29 Účast Mbappého na Euru je v ohrožení. Hvězdný fotbalista si při zápase zlomil nos Účast Mbappého na Euru je v ohrožení. Hvězdný fotbalista si při zápase zlomil nos

Účastníci schůzky uvedli, že koncesionářské poplatky jsou nezbytným nástrojem pro udržení nezávislosti veřejnoprávních médií. „Jsem velmi rád za to, co na schůzce zaznělo, a to je podpora pana prezidenta pro silnou roli médií veřejné služby jako nezbytné součásti duálního systému, který v evropských demokraciích má velmi dobré kořeny,“ řekl šéf ČT Souček během tiskové konference, o které informovala stanice ČT24. Zvýšení poplatků je podle něj také optimálním nástrojem, jak zajistit nezávislost médií veřejné služby.  

Souček také uvedl, že v opačném případě bude muset televize přistoupit k propouštění. To by se mohlo týkat až 350 osob. Společně s ředitelem Českého rozhlasu se shodli na tom, že v případě neschválení novely se mohou média dostat do složité finanční situace. 

Domů
Sdílet
Diskuse