Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Karolína Fejtová
22. června 2024 v 10:11
Čas čtení 1:18

Extrémní počasí v Česku. Padaly obří kroupy, další bouřky mohou přijít i o víkendu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Extrémní počasí v Česku. Padaly obří kroupy, další bouřky mohou přijít i o víkendu
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití

Českem v noci z pátku na sobotu prošly extrémní bouřky. Hasiči po celé republice měli několik stovek výjezdů.

„Během noci jsme v souvislosti s bouřkami zasahovali v kraji u 50 událostí. Jednalo se o popadané stromy na komunikacích. Čerpali jsme vodu ze sklepů a garáží,“ uvedl HZS Olomouckého kraje. 

20. června 2024 v 14:52 Čas čtení 0:42 Tohle jsou nejpřátelštější země na světě. Česku těsně unikla top 10 Tohle jsou nejpřátelštější země na světě. Česku těsně unikla top 10

Právě popadané stromy na komunikacích či čerpání vody byly nejčastější příčinou hasičských výjezdů. V Jihomoravském kraji takových případů zaregistrovali skoro ke třem stovkám, nejvíce bouřky zasáhly Brno. „Na stanici Brno-Žabovřesky spadlo za 10 minut 25 mm srážek. Celkem zaznamenala tato stanice jen během večerních intenzivních bouřek dokonce 79,3 mm,“ uvedli meteorologové na platformě X.

Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjížděli ke 45 událostem, ve Zlínském kraji to bylo podstatně méně, evidovali tři zásahy. Na Vysočině se jednalo o přibližně tři desítky míst. Středočeští hasiči vyjeli ke skoro 70 událostem, v Jihočeském kraji se jednalo o 28. Hasiči v hlavním městě v souvislosti s výstrahou posílili operační středisko, v závěru však vyjeli pouze k jednotkám událostí, které souvisely s bouřkou.

20. června 2024 v 7:30 Čas čtení 3:58 Podnikatelé se tu mění v latexové otroky a foťák ti při vstupu přelepí páskou. Berghain je jeden z nejextrémnějších klubů na světě Podnikatelé se tu mění v latexové otroky a foťák ti při vstupu přelepí páskou. Berghain je jeden z nejextrémnějších klubů na světě

Bouřky byly doprovázeny nárazy větru dosahujícími rychlosti 90 metrů za sekundu a kroupami kolem pěti centimetrů. „Aktuálně máme sesbíráno kolem 100 záznamů s kroupami většinou mezi 3 až 8 cm,“ napsal Český hydrometeorologický ústav na platformu X. Dle serveru iDNES měly kusy ledu místy téměř 10 cm.

Ojedinělé, již však ne tak silné bouřky se mohou místy objevit i během sobotního dne. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 19 až 15 stupni a nejvyšší mezi 21 až 25. Obloha bude oblačná až zatažená, rozjasní se až v neděli. Nejnižší teploty v poslední den týdne klesnou na 16 až 12 stupňů, nejvyšší zůstanou stejné jako předchozí den. 

Domů
Sdílet
Diskuse