Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
6. července 2024 v 11:09
Čas čtení 0:45

VÝSTRAHA: Česko zasáhnou vedra i silné bouřky. Meteorologové radí, jak se chovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VÝSTRAHA: Česko zasáhnou vedra i silné bouřky. Meteorologové radí, jak se chovat
Zdroj: Getty Images

Do sobotní 19. hodiny platí na většině území Česka výstraha před vysokými teplotami. Odpoledne dorazí i silné bouřky, které doprovodí přívalový déšť.

Výstraha před vysokými teplotami platí od sobotního dopoledne pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Pardubický, Jihočeský kraj a Vysočinu, ale také pro části Jihomoravského a Zlínského kraje. Teplota v těchto oblastech překročí hodnotu 31 stupňů, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

6. července 2024 v 8:00 Čas čtení 3:20 Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz

Během odpoledne však horké počasí utnou silné bouřky, které se mohou od 15. hodiny ojediněle vyskytnout na Vysočině, v Praze, Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a části Plzeňského kraje. V těchto místech hrozí také přívalové srážky s úhrnem okolo 35 milimetrů vody za hodinu, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti až dva centimetry. 

Jak se chovat při bouřce? 

V případě výskytu bouřek je nutné chránit se před nebezpečím zásahu bleskem, ale i před úrazem způsobeným padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla během bouřky je nutné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tato doporučení shrnuli v krátkém videu

Domů
Sdílet
Diskuse