Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
6. července 2024 v 15:00
Čas čtení 0:59

Praha se chystá zakázat žebrání se zvířaty. Návrh může narazit u ministerstva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha se chystá zakázat žebrání se zvířaty. Návrh může narazit u ministerstva
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Praha je na cestě stát se prvním městem, které zavede zákaz žebrání se zvířaty na ulicích. Plány však může zastavit Ministerstvo vnitra, které s tímto návrhem nesouhlasí.

O připravované novince informovaly Seznam Zprávy. V pražských ulicích se i v horkých letních měsících můžeme setkat s lidmi, kteří se zvířaty po svém boku vybírají od kolemjdoucích peníze. Tomu však brzy může být konec. 

4. července 2024 v 13:31 Čas čtení 1:06 Posun v případu týraného psa v Uherském Hradišti. Majiteli hrozí vězení, jak je na tom Blade? Posun v případu týraného psa v Uherském Hradišti. Majiteli hrozí vězení, jak je na tom Blade?

Tito lidé si totiž velmi často zvířata pořizují s cílem vydělat peníze. Kolemjdoucí tak mají pocit, že přispívají na dobrou věc. Realita je ale však často odlišná. „Ti lidé si pak pořizují další zvířata a nutí je k tomuto způsobu vydělávání. Musí být celé dny v rozpáleném centru města ve strnulé poloze, aniž by se mohla pořádně pohnout,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Buršík z Obránců zvířat. 

Město proto připravuje úpravy dvou vyhlášek. Jedna z nich upravuje žebrání v hlavním městě, druhá je pak zaměřena na tzv. busking, tedy veřejná vystoupení. O připravovaných změnách by měli v následujících dnech hlasovat pražští radní. „Byl bych rád, kdyby novela během podzimu šla na zastupitelstvo. Ideální by bylo, pokud by byla účinná od příštího roku,“ řekl náměstek primátora a radní pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil (TOP 09). 

K přijetí navrhovaných změn vyzval i spolek Běhejme a pomáhejme útulkům, který vytvořil také petici, pod niž připojilo svůj podpis již téměř 14 tisíc lidí.

Praha vs. ministerstvo 

Během připomínkového řízení návrh nenarazil na větší problémy, novela však nemá podporu ze strany Ministerstva vnitra, které může pravomoc vyhlášky zastavit a postoupit k soudu. „Když to zjednoduším, úřad tvrdí, že plošný zákaz žebrání v Praze je neopodstatněný zásah do práv žebráků a že takovou ochranu zvířata nepotřebují,“ uvedl Pospíšil. 

Anketa:
Souhlasíš se zákazem žebrání se zvířaty? 
Ano.
Ne.
Je mi to jedno.
Ano.
83 %
Ne.
14 %
Je mi to jedno.
2 %
Domů
Sdílet
Diskuse