Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
15. července 2024 v 15:39
Čas čtení 0:37

Estonská premiérka Kallasová podala demisi. Má nový cíl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Estonská premiérka Kaja Kallasová předala dnes při krátkém setkání prezidentovi země Alaru Karisovi demisi. Učinila tak v souvislosti s nominací na post šéfky diplomacie Evropské unie. Do této funkce ji ještě musí potvrdit Evropský parlament.

První ženou v čele Estonska se Kallasová stala v roce 2021. Po třech a půl letech ve vedení vlády nyní rezignuje. Spolu s ní automaticky končí celý kabinet, v němž zasedá středopravá Reformní strana, sociální demokraté a liberální Estonsko 200.

Kaja Kallasová.
Kaja Kallasová. Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Rourke

Reformní strana již oznámila nového kandidáta na premiéra, který by měl Kallasovou vystřídat. Je jím ministr pro klima Kristen Michal. Nominaci bude muset posvětit prezident a estonský parlament. Kallasová bude vykonávat funkci úřadu, dokud se jí neujme nový premiér.

15. července 2024 v 13:05 Čas čtení 0:30 Hokejová bomba léta potvrzena! Červenka bude hrát za Pardubice Hokejová bomba léta potvrzena! Červenka bude hrát za Pardubice

Kallasová svou demisi předznamenávala od června. Poukazovala, že se chce soustředit na svou kandidaturu šéfky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Pokud by ji Evropský parlament potvrdil, vystřídala by současného nejvyššího představitele evropské diplomacie Josepa Borrella.

Kallasová se zapsala jako zastánkyně Kyjeva po ruské invazi na Ukrajinu. Ruského prezidenta Vladimira Putina označila za válečného zločince. Její vláda poskytla Ukrajině rozmanitou pomoc, včetně zbraní. Je jedním z několika pobaltských představitelů, na které je v Rusku vydán zatykač.

Domů
Sdílet
Diskuse