Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
17. července 2024 v 9:14
Čas čtení 1:00

Česko pošle do Bulharska vrtulníky a hasiče, pomohou s uhašením požáru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Česko pošle do Bulharska vrtulníky a hasiče, pomohou s uhašením požáru
Zdroj: Wikimedia Commmons/volně k užití

Dva vrtulníky s bambi vaky a devět hasičů pomohou s rozsáhlým lesním požárem ve Starozagorské oblasti.

„Pošleme Bulharsku na pomoc s lesními požáry dva vrtulníky pro letecké hašení. Reagujeme na jejich žádost prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Evropské unie,“ uvedl skrz platformu X Hasičský záchranný sbor ČR.

Do Bulharska vyrazí vrtulník Black Hawk s leteckými záchranáři Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy a další od Policie ČR. „Naši piloti a technici budou odlétat zítra v 7 hod. a standardně posíláme vrtulník Bell 412, který jsme nasazovali mimo jiné ve Hřensku,“ napsala Policie ČR na platformu X. Součástí pomoci Bellu 412 je i bambi vak o objemu 900 litrů, u Black Hawka se jedná o vak, který pojme až 3450 litrů vody.

Uhašení požáru ve středu Bulharska komplikují vysoké teploty a velice silný vítr. Dle The Weather Channel se teploty ve městě Stara Zagora přes den vyšplhají až na 38 stupňů, ve čtvrtek dokonce na 39 a do konce týdne by se maxima měla držet okolo 35. Od pátku se zde očekávají bouřky.

Jak uvedl iRozhlas, dle mluvčí Záchranného útvaru HZS Jany Urbancové, který vysílá pozemní podpůrný tým, pomůže na místě devět českých hasičů. Skupina se bude skládat z leteckých záchranářů pražských hasičů a příslušníků záchranného útvaru z Hlučína na Opavsku. Útvar vyšle i dvě velkokapacitní nádrže Fireflex o objemu 54 a 36 tisíc litrů.

Domů
Sdílet
Diskuse