Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Eva Thonhauserová
12. srpna 2024 v 7:30
Čas čtení 0:38

Turistu v Řecku kousl jedovatý pavouk. Muž zemřel, na jed daného pavouka neexistuje účinný lék

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turistu v Řecku kousl jedovatý pavouk. Muž zemřel, na jed daného pavouka neexistuje účinný lék
Zdroj: TASR/AP/Port Authority of Guam

Zpočátku si muž kousnutí ani nevšiml.

  • V Řecku zemřel turista po kousnutí jedovatým pavoukem.
  • Pavouk koutník ryšavý (Loxosceles rufescens), rozšířený ve středomořských oblastech, kousl 48letého muže na dovolené v Pyrgosu, uvádí TN.cz.
  • Podle odborníků neexistuje účinný lék proti jedu tohoto pavouka, proto je důležitá první pomoc, jako například aplikace studených obkladů, které mohou zmírnit účinky jedu a zabránit nekróze.
11. srpna 2024 v 8:00 Čas čtení 5:25 Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude

Proč je to důležité: Tato událost upozorňuje na rizika spojená s jedovatými pavouky ve středomořských oblastech, které mohou být nebezpečné pro domácí i pro turisty. Informace o možných příznacích a potřebě rychlé lékařské intervence mohou zachránit životy, zejména v případech, kdy jsou příznaky zpočátku nenápadné.

Širší kontext: Zpočátku si muž kousnutí nevšiml a navštívil ortopeda kvůli bolesti nohy. Ortoped ho okamžitě poslal do nemocnice, ale i přes snahu lékařů muž zemřel. Kousnutí způsobuje příznaky, které mohou připomínat gangrénu.

Mezi lokální příznaky patří zarudnutí, otok a puchýře, zatímco systémové příznaky zahrnují bolest hlavy, horečku, vyrážku, zvracení a křeče. Tyto příznaky se objevují postupně, a proto je lékařská pomoc nezbytná.

Domů
Sdílet
Diskuse