Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
21. srpna 2024 v 10:00
Čas čtení 1:16

Hlubiny: Marek od 15 let bral drogy a byl čtyřikrát ve vězení. Odpykal si trest i za pokus o vraždu

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené

V dalším díle pořadu Hlubiny představujeme Marka. Ten už od dospívání užíval drogy, převážně pervitin, na který si přivydělával krádežemi. Za to byl v průběhu života několikrát odsouzený.

Trigger warning: Upozorňujeme na výskyt tématu sexuálního násilí, užívání návykových látek a nelegální činnosti v tomto textu a ve videu. Pokud tě podobný obsah znepokojuje a traumatizuje, nedoporučujeme pokračovat ve čtení ani sledování.

Na Marka přicházím díky jedné facebookové skupině týkající se vězeňství. Už od prvního pohledu při osobním setkání působí klidně, otevřeně a vyrovnaně se svou minulostí. Co má za sebou, by do něj asi řekl jen málokdo, ale za jeho minulost by ho mnoho lidí odsoudilo. 

Markova cesta byla složitá od samého začátku. Už v dětství si prošel traumatem, jelikož ho zhruba od jeho sedmi do 12 let zneužíval strýc. V pubertě pak jeho matka těžce onemocněla vzácnou Huntingtonovou chorobou, tedy onemocněním, kdy pacientům odumírají mozkové buňky. 


Už v nízkém věku tak začal pod vlivem špatného zázemí páchat kriminální činnost. „Poprvé mě odsoudili podmíněně už v patnácti za krádeže, v 17 pak přišlo odsouzení na deset měsíců na tvrdo,“ říká. 


První výkon trestu přežil víceméně v pořádku, ale rozmáhaly se u něj psychické potíže a začal se sebepoškozovat. I po návratu z vězení ale nenalezl motivaci a začal zase žít ve starých kolejích. Netrvalo tedy dlouho a do vězení se vrátil. 

„Bál jsem se sám sebe.“

V průběhu života byl ve vězení celkem čtyřikrát, jednou si odpykával trest i za pokus o vraždu v Německu, kdy pod vlivem drog vyloupil zlatnictví a fyzicky ublížil ženě, která v obchodě pracovala. Z celého incidentu si nic nepamatuje. „Bál jsem se pak sám sebe, hodně těžko jsem se s tím vyrovnával.“

Motivaci nakonec ale našel a dnes je už devět let čistý. Žije poklidně s přítelkyní a ke starému životnímu stylu by ho ani nenapadlo se vrátit. 

Celý příběh si můžeš poslechnout i na našem Spotify a Youtube
Dej nám vědět do komentářů, jak se ti pořad Hlubiny líbí. A pokud se s námi chceš podělit o vlastní životní příběh, kdy se s tebou třeba osud moc nemazal, napiš na [email protected].
Domů
Sdílet
Diskuse