Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
1. září 2024 v 15:00
Čas čtení 1:04

Mělo by Česko zpřísnit pravidla chovu exotických zvířat? Většina lidí je pro

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mělo by Česko zpřísnit pravidla chovu exotických zvířat? Většina lidí je pro
Zdroj: Flickr/volně k užití

Dvě třetiny lidí souhlasí se zpřísněním pravidel pro chov exotických zvířat v zooparcích a zookoutcích, 11 procent lidí by je zcela zakázalo. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro organizaci Svoboda zvířat mezi 1031 respondenty, informuje ČTK.

Novelu zákona o zoologických zahradách, která má upravit činnost a podmínky provozu zooparků, připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP). Jeho mluvčí Veronika Krejčí ČTK sdělila, že se o novele zatím diskutuje na expertní úrovni, v žádném případě ale nepřinese rozvolnění pravidel pro chov velkých šelem.

27. srpna 2024 v 16:00 Čas čtení 8:38 Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“
28. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Poznáš český rodinný film jen podle jedné scény? KVÍZ: Poznáš český rodinný film jen podle jedné scény?
29. srpna 2024 v 18:01 Čas čtení 4:44 Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa

Hlavním cílem novely je podle MŽP zajistit soulad s evropskou legislativou. Zooparky a zookoutky jsou podle úřadu zatím provozovány bez jakékoliv regulace. „Proto novela navrhuje nastavit právní prostředí pro zookoutky a faunaparky tak, aby se dosáhlo kvalitní péče o zvířata a nastavení podmínek pro provoz, na které dosáhnou i menší parky,“ řekla mluvčí MŽP.

Anketa:
Souhlasíš se zpřísněním pravidel chovu exotických zvířat?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
76 %
Ne.
19 %
Nevím.
5 %

Svoboda zvířat nicméně tvrdí, že novela uzákoňuje problematická zařízení, která vlastní větší počet volně žijících druhů zvířat, vystavují je veřejnosti, vybírají peníze a nemají licenci k provozování zoologické zahrady. „Podle evropské směrnice je hlavním posláním licencovaných zoologických zahrad ochrana ohrožených druhů zvířat a návrat vybraných druhů do přírody, to v zookoutcích a soukromých zařízeních neexistuje,“ uvedla Marie Kolářová z organizace Svoboda zvířat.

31. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:59 Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí

Z průzkumu, který agentura Focus udělala letos v červenci, vyplývá, že tři čtvrtiny dotázaných souhlasí s chovem exotických zvířat v zoologických zahradách, proti je 15 procent lidí. Dvě třetiny respondentů ale uvedly, že souhlasí se zpřísněním pravidel v zařízeních, jako jsou zooparky či zookoutky. Se zpřísněním častěji souhlasí mladí lidé ve věku od 18 do 24 let nebo lidé s vysokoškolským vzděláním. Více než polovina respondentů se kloní k názoru, že by zařízení měla být přísněji regulována. Bez přísnějších regulací by zařízení ponechalo 13 procent lidí, 11 procent by je zcela zakázalo.

V České republice je aktuálně podle seznamu ministerstva 29 zoologických zahrad s licencí.

Domů
Sdílet
Diskuse