Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
17. září 2024 v 9:37
Čas čtení 1:25

Povodeň, den čtvrtý: snižování hladin bude velmi pozvolné. Rizikové zůstávají tyto řeky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Povodeň, den čtvrtý: snižování hladin bude velmi pozvolné. Rizikové zůstávají tyto řeky
Zdroj: Facebook/Miroslav Puchalter

Záplavové ohrožení se z horních toků řek jako Opava nebo Morava přesouvá níž na toky střední a dolní. Jen v jižních Čechách ještě budou stoupat hladiny řek včetně Vltavy nebo Lužnice.

Povodňových stavů v Česku dnes ráno dál ubylo. Ráno byl některý z povodňových stupňů na zhruba 160 místech, což je asi o 20 méně než po půlnoci. Velká voda se s výjimkou jižních Čech přesunuje z horních na střední a dolní toky.

Povodňový stupeň ohrožení byl ráno zejména na jihočeských řekách a také na Odře a Opavě, Dyji a Moravě a Labi. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové očekávají další poklesy hladin.

Třetí stupně v Jižních Čechách

Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení byl před 06:30 na zhruba 55 místech, situace se v tomto ohledu zatím příliš nemění. Téměř polovina z nich připadala na řeky v jižních Čechách, stupeň ohrožení tam byl na více místech na Lužnici a Vltavě a také na Nežárce, Malši a Blanici. Hladiny tam po pondělních deštích ještě stoupají.

Situace na Moravě a ve Slezsku

Dyje je na třetím stupni mimo jiné ve Znojmě a Břeclavi, řeka Morava v Olomouci, Kroměříži i Strážnici na Hodonínsku. Odra v Bohumíně se ze stupně ohrožení začala přibližovat druhému stupni pohotovosti, řeka Opava zůstává na třetím stupni v Opavě i Děhylově na Opavsku.

Labe ohrožuje hlavně okolí Pardubic

Labe si drží stupeň ohrožení kolem Pardubic v Němčicích i Přelouči. Třetí stupeň zůstával také na Chrudimce v pardubických Nemošicích a na Loučné v Dašicích na Pardubicku. Dál po proudu zůstává na Labi stupeň ohrožení v Kostelci nad Labem na Mělnicku, v Mělníku, Litoměřicích, Ústí nad Labem i Děčíně.

„Horní a střední úseky zasažených toků budou i nadále na poklesu,“ uvedl dnes ráno ČHMÚ. Snižování hladin dolních toků bude podle něj velmi pozvolné. Střední tok Labe bude dál klesat, mírný vzestup meteorologové očekávají pouze pod soutokem s Vltavou. V Mělníku by mělo Labe kulminovat během dneška, v Ústí nad Labem a Děčíně ve středu.

Blízko kulminace byla ráno Vltava v Českých Budějovicích a řeka Morava v Olomouci.

Rozsáhlé záplavy sužují Česko od soboty, po vydatných deštích zasáhly zejména Moravu a Slezsko a také severovýchod a jih Čech. Na desítkách míst voda vystoupala na úroveň označovanou meteorology jako extrémní povodeň, vylila se i do větších měst.

Povodně si zatím vyžádaly tři lidské životy, další lidé se pohřešují.

Zpět
Sdílet
Diskuse