Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
TASR
dnes 28. září 2024 v 14:08
Čas čtení 0:34

Lukašenko opět vyhrožuje jadernými zbraněmi. V Bělorusku se nacházejí desítky taktických jaderných hlavic

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lukašenko opět vyhrožuje jadernými zbraněmi. V Bělorusku se nacházejí desítky taktických jaderných hlavic
Zdroj: TASR/Martin Baumann

NATO podle Lukašenka plánuje útok na Bělorusko.

  • Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v pátek opět obvinil Severoatlantickou alianci z plánování útoku na jeho zemi a pohrozil použitím jaderných zbraní.
  • Lukašenko vzkázal Západu, že útok na Bělorusko by znamenal třetí světovou válku.
  • Bělorusko a jeho blízký spojenec Rusko by v případě útoku použily jaderné zbraně.
28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“

Proč je to důležité: Bělorusko samo není jadernou mocností, avšak od konce roku 2023 jsou na jeho území umístěny taktické jaderné zbraně z Ruska. Lukašenko v dubnu mluvil o několika desítkách jaderných hlavic. Minsk dostal také ruské rakety Iskander, které mohou být vybaveny jadernými hlavicemi.


Širší kontext: Rusko ještě před týdnem varovalo Západ a Ukrajinu před „katastrofálními důsledky“, pokud by Kyjev konfrontoval Bělorusko, a zdůraznilo, že by zakročilo na obranu svého blízkého spojence. Od začátku války na Ukrajině v únoru 2022 Putin a představitelé Kremlu často hrozí použitím jaderných zbraní, aby Západ odradili od další pomoci pro Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse