Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
včera 15. října 2024 v 16:49
Čas čtení 0:54

Herec, dabér a queer aktivista. Zemřel Jiří Hromada

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Herec, dabér a queer aktivista. Zemřel Jiří Hromada
Zdroj: Wikimedia / David Sedlecký

Ve věku 66 let zemřel herec, dabér a gay aktivista Jiří Hromada.

„Pro TOLIK lidí jsi toho TOLIK udělal! Nezapomeneme!“ uveřejnil smutnou zprávu na svém Facebooku herec Radek Fejt. Informaci následně potvrdil i režisér, herec a moderátor Ondřej Kepka. „Ano, bohužel, právě jsem se to dozvěděl od jeho rodiny,“ uvedl pro iDNES.

Jiří Hromada, jeden z nejvýznamnějších českých dabérů, se proslavil tím, že propůjčil svůj hlas mnoha filmovým ikonám. Mezi legendami, které oživil, byli Kirk Douglas, Marlon Brando, Morgan Freeman, James Gandolfini, John Goodman, Gérard Depardieu, Donald Sutherland, John Wayne, Robert de Niro, Ben Affleck, Alan Rickman a Philip Seymour Hoffman. Na svém kontě měl tisíce rolí.

Kromě dabování si zahrál také ve filmech Copak je to za vojáka, Kluci z hor a Nepolepšitelný starý muž. V letech 2011-2017 byl prezidentem Herecké asociace. Jiří Hromada, rodák z Chomutova, se herectví věnoval už před studiem na DAMU. Po absolvování působil deset let v pražském Divadle E. F. Buriana, kde po sametové revoluci zastával i vedoucí pozice. Po přeměně divadla na Divadlo Archa pokračoval jako herec na volné noze, přičemž se soustředil na dabing a rozhlas.

4. října 2024 v 10:00 Čas čtení 8:07 Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor)

Od počátku 90. let se Hromada angažoval za práva homosexuálů. Spoluzaložil Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů a předsedal Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) i Gay iniciativě v ČR. Byl šéfredaktorem časopisu SOHO revue a dalších publikací pro gay a lesbickou komunitu. V roce 2019 získal Cenu Prague Pride za celoživotní přínos pro LGBT komunitu.

Domů
Sdílet
Diskuse