Strava matky v těhotenství může ovlivnit strukturu mozku a jazykové schopnosti dítěte až do dospělosti. Česká studie prokázala souvislost mezi zánětlivou stravou a nižším verbálním IQ potomků.
Nedávný výzkum vedený Klárou Marečkovou z CEITEC Masarykovy univerzity v Brně ukázal, že strava matky během těhotenství může mít dlouhodobý vliv na vývoj mozku a jazykové schopnosti jejího dítěte až do dospělosti.
Studie publikovaná v časopise Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry analyzovala data od 179 mladých dospělých narozených na počátku devadesátých let na jižní Moravě. Pomocí magnetické rezonance a neuropsychologických testů vědci zjistili, že vyšší konzumace prozánětlivých potravin během těhotenství souvisí s nižším verbálním IQ potomků ve věku 28 až 30 let.

„Naše zjištění ukazují, že výživa matky v těhotenství může mít překvapivě dlouhodobý dopad na vývoj mozku dítěte – až do jeho třicátých let. Ovlivnit lze zejména verbální schopnosti, které jsou důležité pro komunikaci, vzdělávání i pracovní uplatnění,“ uvedla Marečková.
Prozánětlivá strava zahrnuje potraviny, které podporují zánětlivé procesy v těle, jako jsou uzeniny, smažená jídla, sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo a vysoce zpracované potraviny. Naopak protizánětlivá strava, která může podpořit zdravý vývoj mozku, zahrnuje ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, luštěniny, ryby, ořechy, semena a olivový olej.
Studie také zjistila, že protizánětlivá strava matky během těhotenství může ovlivnit gyrifikaci mozkové kůry, což je míra záhybů mozkové kůry a ukazatel vývoje mozku v prenatálním a raném postnatálním období. Tyto změny byly výraznější u mužů, zejména v oblastech spojených s porozuměním řeči a pamětí.
„Tyto výsledky naznačují, že podpora protizánětlivé stravy v těhotenství může být účinným nástrojem veřejného zdraví pro zlepšení kognitivního vývoje budoucích generací,“ uvedla spoluautorka studie Samantha Dawson z Deakinovy univerzity v Austrálii.