Objednávání vánočního cukroví se letos mění na malou finanční strategii. Ceny surovin letí nahoru a cukrárny přiznávají, že budou letošní Vánoce dražší.
Zatímco cukr a mouka mírně zlevnily, máslo a vejce vystřelily nahoru, což je problém. Máslo je základ milovaného lineckého, rohlíčků, těst i krémů. Zdražení se týká i čokolády, jejíž cena vystoupala kvůli slabší sklizni kakaa.
Nárůst cen surovin se promítá i do konečných cen krabiček. Některé podniky je zvedly o desítky procent. „Letos jsme museli zdražit o třicet procent. Kilo čajového cukroví stojí 1 300 korun,“ říká pro CNN Prima NEWS cukrářka Gabriela Honsová.
Přesto je o cukroví velký zájem a luxusní vánoční krabičky mizí ještě před začátkem adventu.
Luxusní cukroví: Skoro dva tisíce za krabičku
Ceny letí nahoru nejen u menších podniků, ale i u známých jmen. Pražská cukrárna Café Imperial Dolce, která patří šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi, nabízí vánoční krabičku (900 g, 7 druhů cukroví) za 1 895 korun. V nabídce jsou prémiové druhy jako třeba pistáciové kuličky.
Josef Maršálek nabízel kilovou krabici se dvanácti druhy cukroví za 1 750 korun. Zájem byl očividně velký a už teď má vyprodáno.
Pokud nemáš čas na pečení, ale bez cukroví se neobejdeš, nabízí se soukromé inzeráty. Můžeš tu najít kilo klasického českého cukroví v průměru za 800 korun.
✔ Kup kvalitní ingredience a upeč tři typy těsta, ze kterých uděláš devět druhů
✔ Sdílej suroviny s kamarádstvem (máslo a vejce vyjdou levněji ve velkém balení)
✔ Využij mlýnek na ořechy, který šetří čas i nervy