Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. ledna 2023 11:48
Čas čtení 1:11

Internetem se šíří lež o úmrtí Petra Pavla, vznikl i falešný web. Žiju, reagoval kandidát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Internetem se šíří lež o úmrtí Petra Pavla, vznikl i falešný web. Žiju, reagoval kandidát
Zdroj: Twitter/Petr Pavel

„Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách,“ okomentoval falešnou zprávu Petr Pavel.

Internetem se šíří nepravdivá zpráva o tom, že prezidentský kandidát Petr Pavel zemřel. Někdo si dal dokonce tu práci, že vytvořil falešné webové stránky, které mají vzbuzovat dojem, že se tato informace nachází přímo na oficiálních webových stránkách kandidáta. Lživou informaci vyvrátil sám Petr Pavel.

Realisticky vypadající web i účelově sestříhané video

„Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách,“okomentoval situaci Petr Pavel a vyzval ke sdílení pravdivých informací. 

Zprávu o Pavlově smrti má podpořit nově vytvořený falešný web, se kterým si dal autor pečlivou práci. Vypadá totiž úplně stejně jako skutečné oficiální stránky prezidentského kandidáta. Liší se pouze doména. Zatímco skutečný web je zaregistrovaný jako generalpavel.cz, falešný web pod doménou generalpavel2023.com.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Tým kandidáta na prezidenta České republiky Petra Pavla vyjadřuje upřímnou soustrast rodině, blízkým a kolegům generála Petra Pavla, který brzo ráno ve čtvrtek 26. ledna 2023 náhle zemřel,“ objeví se jako první po rozkliknutí lživého webu, spolu s Pavlovým životopisem a jeho fotografií doplněnou černým pruhem.

Nejde o první dezinformaci, která se v souvislosti s Petrem Pavlem objevila. Šlo o falešné a účelově sestříhané video. Vyznívá tak, že se Pavel snaží zatáhnout zemi do války, i když ve skutečnosti říká přesný opak. Rozšířil ho ruský propagandistický kanál NeČT24. „Podali jsme trestní oznámení za šíření poplašné zprávy,“řekla pro Seznam Zprávy mluvčí Pavlovy kampaně Markéta Řeháková.

Zpět
Sdílet
Diskuse