Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tímea Krauszová TASR
29. ledna 2023 17:30
Čas čtení 0:44

Papež František objasnil své vyjádření o homosexualitě jako o hříchu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež František objasnil své vyjádření o homosexualitě jako o hříchu
Zdroj: TASR/AP

Původní rozhovor byl jen ústní, a tak je podle papeže pochopitelné, že mohlo dojít k nedorozumění. Chce to uvést na pravou míru.

Papež František nedávno prohlásil, že homosexualita není trestný čin. Kritizoval zákony, které kriminalizují LGBT+ lidi, a dokonce vyzval biskupy, kteří tyto zákony podporují, aby přivítali queer lidi v církvi. Zároveň však dodal, že být homosexuálem je hřích a prý je třeba mezi hříchem a zločinem rozlišovat, upozorňují New York Times. Hříchem totiž může být například i nedostatek lásky vůči bližnímu.

25. ledna 2023 12:00 Čas čtení 1:03 Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti

Jak informoval TASR, po několika dnech toto tvrzení papež objasňuje. „Když jsem řekl, že je to hřích, prostě jsem mluvil o učení katolické církve o morálce, které říká, že každý sexuální akt mimo manželství je hříchem,“ napsal František otci Jamesi Martinovi, který edituje katolickou publikaci.

Jsou podle něj okolnosti, které mohou vinu snížit či odstranit, blíže o nich však nic neřekl. Nevyjádřil se ani k tomu, že se LGBT+ lidé nemohou sezdat v katolických kostelech, v mnoha zemích ani na úřadech.

James Martin, jezuitský kněz z USA, zveřejnil papežův dopis v katolickém časopise Outreach, který je určen pro lesby, gaye, bisexuály, transgender a queer čtenáře. V dopise napsaném ve španělštině znovu zdůraznil, že homosexualita není trestný čin. Každému, kdo ji chce kriminalizovat, vzkazuje, že se mýlí.

Domů
Sdílet
Diskuse