Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
12. dubna 2023 19:33
Čas čtení 0:36

Registrovaná partnerství bude nově možné uzavřít na všech matrikách v Česku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Registrovaná partnerství bude nově možné uzavřít na všech matrikách v Česku
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Páry, které chtějí vstoupit do registrovaného partnerství, tak budou moci nově učinit na všech českých matrikách. Doposud to šlo jen na 14 z nich. Novelu zákona ve středu podpořila vláda.

Registrovaná partnerství by páry mohly v budoucnu uzavírat na všech matrikách v České republice. Umožňuje to novela zákona, kterou ve středu podpořila vláda. Na svém twitterovém účtu o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Norma počítá i s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému. Ten by měl začít fungovat od roku 2027. „Matriční knihy v listinné podobě zůstanou zachovány, navíc budou i v centralizovaném informačním systému. Žádost o matriční doklad tak půjde vyřídit na jakémkoli matričním úřadu nebo zastupitelském úřadu,“ uvedl Rakušan pro ČTK. 

Registrované partnerství je v Česku možné uzavřít od roku 2006. Partneři mohou získat informace o zdravotním stavu svého protějšku a mohou po něm také dědit jako v manželství. Nemají ale společné jmění ani nárok na vdovský či vdovecký důchod. Zákon zakazuje registrované dvojici i adopci. 

Domů
Sdílet
Diskuse