Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. dubna 2023 17:41
Čas čtení 0:42

Stres při každém pípnutí mobilu? Putin podepsal zákon o elektronickém povolávacím rozkazu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stres při každém pípnutí mobilu? Putin podepsal zákon o elektronickém povolávacím rozkazu
Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP

Kreml i přes nový zákon trvá na tom, že se další mobilizace nechystá.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v pátek návrh zákona o zavedení elektronického povolávacího rozkazu, který výrazně usnadní mobilizaci Rusů do armády. Informuje o tom TASR.


Zákon zavádí digitální systém oznamování branné povinnosti, který zabrání mužům opustit zemi a téměř znemožní vyhýbání se povolávacímu rozkazu. Obě komory ruského parlamentu schválily návrh zákona před dvěma dny. Kreml trvá na tom, že neplánuje další mobilizaci a že na zákonu není nic neobvyklého.

14. dubna 2023 11:31 Čas čtení 2:26 Politické procesy v Bělorusku jsou v plném proudu, soud nyní zpřísnil obvinění proti šéfredaktorovi nezávislého kanálu Politické procesy v Bělorusku jsou v plném proudu, soud nyní zpřísnil obvinění proti šéfredaktorovi nezávislého kanálu

Takto předvolaní budou mít podle nového zákona zákaz vycestovat do zahraničí a po obdržení elektronického povolávacího rozkazu se budou muset hlásit na vojenské správě.


Dosud museli povolávací rozkazy v Rusku doručovat osobně představitelé příslušného odvodového úřadu nebo zaměstnavatel. Mnozí, kteří nechtěli bojovat na Ukrajině, jednoduše rozkaz ignorovali nebo utekli ze země. Desetitisíce mužů tak uprchly z Ruska loni na podzim poté, co Putin vyhlásil částečnou mobilizaci s cílem posílit síly na Ukrajině.


Podle nového systému se povolávací rozkaz bude považovat za doručený momentem jeho odeslání. Ti, kteří se nedostaví na vojenskou správu do 20 dnů od doručení elektronického povolávacího rozkazu, si nebudou moci vzít půjčku, zaregistrovat majetek ani pracovat jako podnikatelé.

Domů
Sdílet
Diskuse