Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
15. dubna 2023 14:26
Čas čtení 1:08

Tajné sundání kondomu může být posuzováno jako znásilnění, rozhodl německý soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tajné sundání kondomu může být posuzováno jako znásilnění, rozhodl německý soud
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití

Pohlavní styk, kdy dotyčný partnerovi proti jeho vůli zatají, že nepoužil kondom, je možné zařadit pod skutkovou podstatu sexuálního napadení, ale i znásilnění. Rozhodl tak německý Spolkový soudní dvůr.

Stealthing je praktika, kdy jeden z partnerů během pohlavního styku sundá kondom nebo jej záměrně poškodí, aniž by to jeho partnerka či partner tušil. Může být považován za velmi vážný prohřešek vůči jinému člověku, kterým se zabývají soudy po celém světě. Německý Spolkový soudní dvůr nyní uznal, že tuto praktiku lze zahrnout pod skutkovou podstatu tzv. sexuálního napadení, upozorňuje server Česká justice.

15. dubna 2023 8:55 Čas čtení 0:52 Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje

Za sundání kondomu doživotí

Obžalovaný byl odsouzen soudem nižšího stupně k úhrnnému trestu odnětí svobody ve výši tří let, proti čemuž se odvolal. Spolkový soudní dvůr potvrdil závěr nižšího soudu, že sex bez použití kondomu proti rozpoznatelné vůli partnera může být trestným činem, a zdůraznil, že čin je možné zařadit i pod paragraf týkající se znásilnění. Například v Austrálii, kde je nekonsenzuální sundání kondomu během soulože také trestným činem, za něj soud může uložit až doživotní trest.

Podle německého soudu jsou pohlavní styk bez použití kondomu a s použitím ochrany dvě odlišné sexuální praktiky a u každé je třeba zvláštní souhlas. Použití kondomu totiž zabrání nechtěnému těhotenství i přenosu pohlavních chorob. Již podle dřívější právní úpravy sexuálních trestných činů bylo spáchání sexuálního deliktu bez ochrany přitěžující okolností.

Stealthing zažila každá třetí žena 

Podle statistik se nejedná o výjimečnou praktiku. Podle Americké národní knihovny medicíny má zkušenost s nevědomým sundáním kondomu asi 12 procent žen ve věku 21 až 30 let. Jiný průzkum zase uvádí, že tuto praktiku zažila každá třetí žena a každý pátý muž. 

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Kromě Německa a Austrálie se proti stealthingu postavila Velká Británie, Kalifornie nebo Nový Zéland. V českém právu stále nedošlo ke změně definice znásilnění, kterým se rozumí jen čin, při němž bylo použito násilí nebo pohrůžka násilím. Podle organizace Konsent tak do této definice nespadá 70 procent všech znásilnění.

Domů
Sdílet
Diskuse