Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
16. dubna 2023 11:33
Čas čtení 0:55

Zájem o kokain klesá. Doplácí na to kolumbijští zemědělci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zájem o kokain klesá. Doplácí na to kolumbijští zemědělci
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití

Padající cena koky negativně ovlivňuje životy kolumbijských farmářů. Zástupci farmářských sdružení označili kolaps trhu s kokainem za „humanitární krizi“ v zemi. Podle OSN je třetina obyvatel Kolumbie ohrožena hladem.

Mnoho kolumbijských farmářů se rozhodlo upřednostnit pěstování koky před potravinářskými plodinami kvůli její vyšší ceně a poptávce. Teď ale zájem o tuto drogu klesá a nahrazují ji jiné syntetické látky. Výroba se navíc přesouvá do jiných zemí. Řada oblastí, které jsou na nelegálním trhu s kokainem závislé, teď prožívá humanitární krizi.

„Rostoucí ceny koky v posledních letech způsobily, že se mnoho zemědělců rozhodlo pěstovat výhradně koku. Tato nedostatečná zemědělská a ekonomická rozmanitost znamená, že farmáři jsou poklesem cen ještě více zasaženi. Mnoho lidí už ani potravinářské plodiny nepěstuje,“uvedl pěstitel koky v regionu Catatumbo Andres Rojas. 

Kolumbijská vláda připravuje kroky, kterými farmářům pomůže

Kolumbijská vláda se dlouhé roky orientovala na rozvoj měst a na venkovské obyvatele zapomínala. „Problém je, že Kolumbie má druhou nejvyšší míru nerovnosti v Latinské Americe, takže všechny ty peníze jdou jen bohatým lidem. Venkovští obyvatelé jsou odjakživa ignorováni,“ tvrdí americký novinář žijící v Kolumbii Joshua Collins. 

2. dubna 2024 11:00 Čas čtení 7:29 Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce

Teď to chce vláda změnit. Kolumbijský prezident Gustavo Petro vyzval k obnovení programů, které mají zemědělcům nabízet finanční náhradu za pěstování jiných plodin, než je koka. „Absence odběratelů koky způsobuje hlad na územích, kde se tato rostlina pěstuje,“uvedl Petro. 

Kokain se těší vysoké oblíbenosti i v Česku. Podle policejní Národní protidrogové centrály (NPC) přibývali uživatelé kokainu v tuzemsku ještě v roce 2021. Konkuruje mu ale pervitin, který mnoho uživatelů preferuje pro jeho podobné účinky, nižší cenu a lepší dostupnost, informuje server Novinky.cz

Domů
Sdílet
Diskuse