Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová ČTK
22. dubna 2023 v 10:26
Čas čtení 0:54

Svět slaví Den Země. Podívej se, kvůli jaké katastrofě vznikl a co vše můžeš podniknout

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Svět slaví Den Země. Podívej se, kvůli jaké katastrofě vznikl a co vše můžeš podniknout
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití

Nejen Česká republika dnes oslavuje Den Země. Letošní ročník nese slogan „Investujte do naší planety“. Svátek, který v roce 1990 nabral celosvětové měřítko, tradičně doprovází široká nabídka akcí. Přečti si, co vše můžeš podniknout a jak svátek vznikl.

Na mnoha místech Česka se dnes konají akce ke Dni Země, které mají podpořit ochranu životního prostředí. Letošním sloganem je „Investujte do naší planety“.

Jak Den Země vznikl?

Americký senátor Gaylord Nelson byl znepokojený ze zhoršujícího se životního prostředí v USA. V lednu 1969 došlo k ničivému úniku ropy v kalifornské Santa Barbaře. Díky Nelsonovi se 22. duben stal dnem pro šíření osvěty o znečištění přírody. Protože se nejprve jednalo o akci pro studenty, byl vybrán termín během jarních prázdnin, aby nedošlo k ovlivnění výuky. Tisíce vysokých škol a univerzit pořádaly protesty. S rokem 1990 se Den Země stal celosvětovou akcí.

20. dubna 2023 v 10:02 Čas čtení 0:31 Ke konci týdne se vrátí jarní teploty, v neděli však přijde zlom. Podívej se, jak bude o víkendu Ke konci týdne se vrátí jarní teploty, v neděli však přijde zlom. Podívej se, jak bude o víkendu

Co můžeš na Den Země podniknout?

V Praze si budou Den Země připomínat třeba v parku v Malešicích, kde se od 11:00 koná festival ekologických a místních organizací. Program, ve kterém nebudou chybět dílny a interaktivní stanoviště, chystá také středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr, informuje ČTK.

21. dubna 2023 v 12:10 Čas čtení 1:22 Děti, kdo zabije víc divokých koček, dostane odměnu. Toto je opravdová soutěž na Novém Zélandu Děti, kdo zabije víc divokých koček, dostane odměnu. Toto je opravdová soutěž na Novém Zélandu

Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka připravilo zábavní a zároveň osvětový program s podtitulem Planeta na talíři. V plánu jsou kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. Zájemci budou moci ochutnat například žaludovou kávu či objevovat jedlý plevel.

Anketa:
Vnímáš Den Země jako důležitý?
Ano.
Nijak ho nevnímám, je mi to jedno.
Ne.
Ano.
70 %
Nijak ho nevnímám, je mi to jedno.
30 %
Ne.
0 %

V kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku dnes pokřtí sochu žraloka bílého vyrobenou z kovového šrotu. Celodenní akce nabídne také ekologickou olympiádu, ukázku kovošrotové techniky a zásahu hasičů nebo možnost vyzkoušet si práci kováře. Geopark Český ráj přichystal pro zájemce geologickou exkurzi se sběrem zkamenělin.

Domů
Sdílet
Diskuse