Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
22. dubna 2023 12:39
Čas čtení 0:35

Potratová pilulka v USA zůstane povolena. K přerušení těhotenství ji už použily miliony žen

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Potratová pilulka v USA zůstane povolena. K přerušení těhotenství ji už použily miliony žen
Zdroj: Getty Images

Texaský soudce Matthew Kacsmaryk zakázal potratovou pilulku mifepriston. Jeho rozhodnutí však zrušil americký Nejvyšší soud.

Nejvyšší soud v USA zachoval přístup k potratové pilulce. Podle jeho rozhodnutí si ji mohou lidé pořídit i během trvání soudního sporu. Jde o reakci na snahu texaského soudce, který pilulku mifepriston zakázal. Nejvyšší soud tak jeho rozhodnutí zrušil. Informuje o tom BBC.

20. ledna 2023 18:45 Čas čtení 1:22 „Musíme více mluvit o vagíně.“ Starosta New Yorku otevřeně promluvil o ženském zdraví a potratových pilulkách zdarma „Musíme více mluvit o vagíně.“ Starosta New Yorku otevřeně promluvil o ženském zdraví a potratových pilulkách zdarma

Je však pravděpodobné, že se tento případ k americkému Nejvyššímu soudu vrátí. Mifepriston použilo k potratu pět milionů žen v USA. Matthew Kacsmaryk, texaský soudce, rozhodl o pozastavení schválení této pilulky Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Podle něj agentura porušila federální pravidla. Ta umožňují urychlenější schválení některých léků. Podle Kacsmaryka také pochybila při vědeckém hodnocení mifepristonu.

Co by znamenalo zamítnutí žádosti?

Nejvyšší soud tak vyhověl mimořádné žádosti Bidenovy administrativy. Kdyby naopak došlo k odmítnutí, podle deníku The Guardian by to znamenalo výrazné omezení přístupu k nejčastější metodě potratu v USA. Již nyní jsou mnohé kliniky zahlcené pacientkami, které cestují z některých států neumožňujících či omezujících potraty.

Domů
Sdílet
Diskuse