Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
26. dubna 2023 10:19
Čas čtení 1:03

Důchodová kalkulačka: Jaký důchod tě čeká? Vypočítej si to

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchodová kalkulačka: Jaký důchod tě čeká? Vypočítej si to
Zdroj: Unsplash/Bahram Bayat/volně k použití

Zajímá tě, jaký budeš mít v budoucnu důchod? Jeho výši můžeš zjistit na pár kliknutí.

Jen před pár dny představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinky týkající se důchodů. Změní se podmínky pro odchod do předčasného důchodu i to, že valorizace budou vždy probíhat k 1. lednu a tzv. mimořádné valorizace nahradí dočasné příspěvky k důchodu. Jaký tedy budeš mít důchod? Spočítej si to v kalkulačce České správy sociálního zabezpečení.

26. dubna 2023 8:29 Čas čtení 0:59 Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině

V současné době platí, že lidé narození po roce 1971 budou odcházet do důchodu ve věku 65 let. Aby ti vznikl nárok na starobní důchod, musíš pak navíc splnit dvě podmínky – dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu pojištění. Ačkoli se tě možná odchod do důchodu zatím netýká, už nyní si můžeš spočítat, jaký příspěvek budeš měsíčně pobírat.

Jak na to?

Výši svého důchodu si můžeš vypočítat na webu České správy sociálního zabezpečení. V úvodním kroku se stačí přihlásit pomocí e-identity nebo datové schránky, kterou již mají mít všichni živnostníci, spolky i nadace. U elektronické identity si pak můžeš vybrat hned z několika možností, od mobilního klíče eGovernmentu přes eObčanku až po bankovní identitu, která je nejsnazší a se kterou přihlášení zvládne opravdu každý. 

ČSSZ si pak automaticky načte data ze tvého bankovního účtu či datové schránky a v kalkulačce se tak vyplní potřebné informace, na základě kterých ti bude vypočítán starobní důchod. 

Jakmile se tedy na webu přihlásíš, otevře se ti stránka s tvým jménem, příjmením, datem narození a místem narození. Překontroluj si tyto údaje, potvrď je a přesuň se dál. V posledním kroku pak vyplň rodné číslo, datum narození a ženy mají navíc uvést počet dětí. Pak už jenom klikni a máš výsledek. 

Domů
Sdílet
Diskuse