Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová ČTK
26. dubna 2023 8:29
Čas čtení 0:59

Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Český prezident Petr Pavel v rozhovoru pro bruselský server Politico zpochybnil zájem Číny na míru na Ukrajině, čímž se dostal do hledáčku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Ten o výroku Pavla prohlásil, že „neodpovídá činnosti normálního politického představitele“. Na slovní kritiku zareagoval český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) a Lavrovovo vyjádření označil za směšné, informuje ČTK.

25. dubna 2023 19:35 Čas čtení 1:04 Má Putin dvojníka a schovává se v bunkru? Ke spekulacím se nyní vyjádřil Kreml Má Putin dvojníka a schovává se v bunkru? Ke spekulacím se nyní vyjádřil Kreml

„Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele,“ reagoval Lavrov na slova Petra Pavla. Kromě českého prezidenta Lavrov kritizoval také šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, který před nedávnem prohlásil, že Evropská unie bude rozvíjet vztahy s jinými státy v závislosti na jejich postoji k Rusku a Číně. „Je to indikátor současné mentality v evropské diplomacii,“ řekl Lavrov.

K výrokům Lavrova se vyjádřil také český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Lavrova označil za klauna. „Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ napsal na Twitteru.

Pavel: Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit

Petr Pavel se stal trnem v oku mnoha Rusů včetně Lavrova poté, co v rozhovoru pro Politico řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, neboť Peking kvůli válce nutí Rusko k ústupkům. 

„Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit. Myslím si, že je v zájmu Číny prodlužovat status quo, protože může tlačit Rusko k různým ústupkům,“ uvedla v rozhovoru hlava státu. 

Domů
Sdílet
Diskuse