Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. dubna 2023 v 11:34
Čas čtení 0:39

Rusové posílají do války novou posilu. Jde o obrovský risk, říkají britské tajné služby

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové posílají do války novou posilu. Jde o obrovský risk, říkají britské tajné služby
Zdroj: TASR/AP

Rusko začalo při ostřelování ukrajinských pozic na Ukrajině používat své nové tanky typu T-14 Armata.

Tyto bojové vozy se zatím nezúčastnily přímých útočných operací. V úterý to uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruská média.

Tanky Armata jsou vybaveny silnější ochranou bočních stran a jejich posádky absolvovaly výcvik bojové koordinace na cvičišti na Ukrajině, uvedla agentura RIA Novosti.

Tanky T-14 Armata mají automaticky ovládanou věž bez lidské posádky. Do věže je zabudován dálkově ovládaný kanón 2A82 kalibru 125 mm. Z věže lze odpalovat i dálkově naváděné protitankové střely. Tříčlenná posádka se nachází v odděleném prostoru, který je chráněn vícevrstvým kompozitním krunýřem. Tank dosahuje nejvyšší rychlosti 80 kilometrů za hodinu.

26. dubna 2023 v 8:29 Čas čtení 0:59 Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině

Množství problémů při výrobě


Britská vojenská rozvědka v lednu uvedla, že ruské síly na Ukrajině se zdráhaly nasadit první várku nových tanků kvůli jejich nevyhovujícímu stavu. V její zprávě se dále píše, že nasazení tanků T-14 by bylo velmi riskantní rozhodnutí, které Rusko s největší pravděpodobností přijalo zejména z propagandistických důvodů.

„Jedenáct let vývoje bylo poznamenáno zpožděním, zmenšováním plánovaného počtu vyrobených kusů a množstvím problémů ve výrobě,“ konstatovala britská rozvědka.

Domů
Sdílet
Diskuse