Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
6. května 2023 13:13
Čas čtení 0:28

AKTUÁLNĚ: Karel III. byl korunován. „Přišel jsem, abych sloužil,“ řekl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Karel III. byl korunován. „Přišel jsem, abych sloužil,“ řekl
Zdroj: TASR/AP/Victoria Jones

Slavnostní pomazání proběhlo za plátnem.

Britský král Karel III. složil během korunovace přísahu. „Přišel jsem ne proto, aby mě obsluhovali, ale abych sloužil,“ řekl Karel na začátku korunovace, během které zazněla poprvé píseň ve velštině. Jednotlivé části přísahy byly zformulovány do otázek, na které Karel odpověděl s rukou položenou na bibli, informuje TASR.

Korunovace Karla III.
Korunovace Karla III. Zdroj: TASR/AP/Victoria Jones

Zákon z roku 1688 vyžaduje od krále přísahu, ve které se zavazuje vládnout podle zákona a podporovat anglikánskou církev. Jedná se o jedinou část korunovační ceremonie, která se ze zákona vyžaduje.


Po složení přísahy pomazal anglikánský canterburský arcibiskup Justin Welby Karla za krále. Pomazání proběhlo za plátnem, jelikož tento okamžik se považuje za nejposvátnější část celého obřadu. Následně dostal Karel do rukou korunovační insignie a arcibiskup ho korunoval korunou svatého Eduarda.

Domů
Sdílet
Diskuse